måndag 14 mars 2011

Vad är Klicker Träning?

Vad är Klicker träning?

Klicker träning är en positiv, rolig metod att träna sin hund med.
Med klickern kan du träna, berömma och belöna när din hund gör något rätt. Gör hunden fel så är det bara och ignorera och fortsätta. Du skall verkligen inte straffa din hund genom att säga NEJ, FY, DUMMA HUND om den gör fel.

Du kan träna vad du vill genom att använda klickern. Den fungerar perfekt om du vill lära några roliga trix och konster. 

Klicker träning är en otroligt lätt tränings metod, även barn kan träna med detta.

Vad är Klicker?

Klickern är en liten plast dosa med en metall "knapp" i mitten. När du trycker på metal biten så gör den ifrån sig ett klick ljud. Metal biten kan även vara en knapp med olika färger.


Fyra kännetecken på klickerträning:

Det är fyra saker som kännetecknar klickerträning.

1. Fokus på att belöna korrekt beteende
2. Hunden ska erbjuda beteenden frivilligt
3. Användande av en betingad förstärkare
4. Vi fokuserar på det vi kan se

Vi kommer nu att gå lite närmare in på var och en av punkterna.

1. FOKUS PÅ ATT BELÖNA KORREKT BETEENDE

I klickerträning är vi inte så upptagna av att ”korrigera” hunden när den gör ”fel”, eller när den gör saker vi inte vill att den ska göra. Vi fokuserar i stället på att hela tiden leta efter de små bra sakerna hunden gör, och belöna (förstärka) dessa. När ett beteende blir förstärkt kommer hunden att upprepa beteendet oftare. Om du är duktig på att belöna när hunden gör saker du tycker om, kommer hunden snart att väldigt ofta göra saker du tycker om. Det låter enkelt – och det är det faktiskt också!

Men oönskade beteenden då? Man kan väl inte få hunden att sluta göra ofog genom att belöna den? Det låter ju helt befängt! Det är faktiskt inte bara möjligt - det är minst dubbelt så effektivt! Fokusera på vad hunden ska göra, i stället för vad den inte ska göra. I stället för att straffa hunden när den skäller kan du till exempel belöna hunden med jämna mellanrum då den är tyst. När hunden får belöning för att vara tyst kommer perioderna utan skällande att bli längre och längre. Motsvarande kommer perioderna med skällande att bli kortare. Förstår du tankegången?

Det handlar om att tänka lite ”omvänt”. För varje rackartyg din hund fått på repertoaren, kan du säkert komma på minst en sak som du vill att den ska göra i stället. Drar hunden i kopplet? Belöna den för att gå med slakt koppel! Är din hund upptagen med att titta på andra hundar hela tiden? Belöna när den ser på dig! Hoppar hunden när den ska hälsa? Ge den bara uppmärksamhet då den har alla fyra tassar på marken!

När du kommit på vad du vill att hunden ska göra är det bara att belöna det beteendet tillräckligt många gånger. Du kommer ganska fort att se förändringen hos din hund. När du börjar tänka på det här sättet kan vi garantera dig att det öppnar sig en del nya perspektiv, inte bara när det gäller hundträning. Fundera gärna över vilka metoder du använder när du vill få barnen, maken/makan eller arbetskamraterna att göra som du vill…

Men även om vi anser att det är mest effektivt att belöna när hunden gör rätt, är det därmed inte sagt att en klickertränare aldrig säger ”nej!” till sin hund, eller på andra sätt sätter gränser för sin hund om den gör ofog. När din hund gör fel, t.ex. rymmer, biter i gardinerna eller är på väg upp på köksbänken ska du självklart inte bara stå och vänta med att klicka tills den hoppar ner från köksbänken igen! Stoppa den för Guds skull med en gång! Detta har egentligen inget med ”träning” att göra – det är hantering av en akut situation, eller ”brandsläckning” på ren svenska. När branden är släckt bör du genast börja fundera över hur du ska lära hunden vad den ska göra i stället för att bita i gardinerna eller hoppa upp på bordet. Så du slipper ägna dig åt att släcka bränder hela hundens liv…
Skilj på träning och brandsläckning – och se till att du tränar mycket oftare än du släcker bränder! I planerad inlärning och träning är det mest effektivt att belöna då hunden gör rätt. Med positiv förstärkning går träningen mycket fortare, du får en hund som tycker om att träna och du slipper alla nackdelar som följer med grälande, ryck i koppel och andra negativa metoder.


2. HUNDEN SKA ERBJUDA BETEENDEN FRIVILLIGT

Detta krav är enligt vår mening det viktigaste, och det är just detta som gör klickerträning så otroligt roligt – och effektivt. Tänk dig att du ska lära din hund att sätta sig. Om du har läst andra hundböcker har du kanske fått lära dig att du ska föra en godbit över huvudet på hunden för att locka den att sätta sig, och kanske att dessutom pressa ner baken på hunden.

Med klickerträning gör vi det på ett mycket smartare sätt. Eller rättare sagt – vi gör ingenting! Vi står bara beredda, med klickern i handen och belöningen i fickan – och väntar tålmodigt. När hunden frivilligt sätter sig klickar du och belönar. Nästa gång kommer hunden att sätta sig lite fortare. Vill du lära hunden att komma på inkallning? Klicka och belöna varje gång hunden kommer till dig frivilligt! Snart kommer hunden att komma till dig mycket oftare än den tidigare gjort.

Din hund kan redan sitta, ligga, stå, springa, gå fint, bära saker i munnen, skälla, vara stilla och många andra saker. Jag är säker på att den gör allt detta flera gånger om dagen! Om du vill lära hunden att göra dessa saker kan du börja med att klicka och belöna när hunden gör det själv, av ren tillfällighet. När du belönar beteendet kommer hunden att upprepa det oftare. Och när hunden utför beteendet säkert kan du ganska enkelt lägga på ett kommando för beteendet (vi kommer att prata mer om inlärning av kommandon senare i boken).

I början tar det ofta lite tid innan hunden börja göra saker frivilligt. Men allt eftersom den upptäcker att du ofta klickar och belönar när den erbjuder beteenden kommer den att bli duktigare och duktigare på att pröva saker på eget initiativ. Den blir så att säga duktigare på leken ”bränns det?”. Ska jag sitta? Ligga då? Inte det heller? Snurra runt? Yes! Det är fantastiskt kul med sådana hundar. Detta är livsglädje i praktiken! Enkelt? Ja! Effektivt? Absolut!

3. ANVÄNDANDE AV EN BETINGAD FÖRSTÄRKARE

Här kommer äntligen klickern in i bilden. En betingad förstärkare är något som förvarnar om att den verkliga belöningen är på väg (exempelvis godis, tennisboll eller något annat skojigt). Klickern är en liten plastlåda som gör ett skarpt klickljud. När hunden lärt sig att ljudet betyder att godiset kommer, ger klickern mycket klar information till hunden. Med klickern kan du förstärka på exakt rätt tiondels sekund, precis då hunden går några få steg fint i kopplet, precis då den tittar på oss i stället för på hunden på andra sidan gatan, exakt då båda armbågarna når marken när hunden lägger sig. Du kan med andra ord tala om för hunden exakt vilket beteende du vill att den ska utföra. Erfarna tränare vet hur viktig den ”timingen” är för slutresultatet. Med bättre ”timing” kan du förkorta inlärningstiden med många procent.

Om du klickar exakt då hunden gör det du vill, spelar det som regel ingen roll att den verkliga belöningen (godiset, bollen eller liknande) kommer först ett par sekunder senare. Det är det som hunden gjorde precis när den hörde klicket som kommer att ”sätta sig i ryggmärgen” på hunden. Tänk gärna på klickern som en kamera! Samtidigt som du klickar tar du kort på det du vill att hunden ska göra. Och därefter kommer belöningen.
En betingad förstärkare kan emellertid vara många andra saker än just klickern. Vi kommer tillbaka till det senare.


4. VI FOKUSERAR PÅ DET VI KAN SE

Har du någon gång undrat vad som pågår inne i huvudet på din hund? På vad i hela världen den hundrackaren har i tankarna när han inte kommer när du ropar? Jag kan försäkra dig om att du inte är ensam om det. Många hundägare analyserar sig gröna för att förstå sina hundar. Problemet är bara det att det är totalt omöjligt för oss att veta vad hunden tänker på. Att försöka räkna ut vad som pågår mellan öronen på hunden blir i bästa fall kvalificerade gissningar och tolkningar (vilket i och för sig kan vara riktigt intressant att diskutera över en kopp kaffe med goda hundvänner).
Vi klickertränare har gjort det mycket enklare för oss själva. Vi bryr oss helt enkelt inte om vad som pågår i huvudet på hunden eller annat som vi inte kan se (i alla fall inte när vi tränar). Man kommer mycket längre genom att koncentrera sig på det man kan se med sina egna ögon.

Och det är mycket vi kan se när vi tränar hund:

Situation: Vi ser vad som händer runt oss när vi tränar
Beteende: Vi kan se själva beteendet som hunden utför
Konsekvens: Vi kan se vad som händer efter beteendet, t.ex. att ”hunden fick en godis (när den satte sig)” eller ”hunden kom fram till lyktstolpen (när den drog i kopplet)”
Timing: Vi kan också se hur exakt vi klarar att belöna. Vad gjorde hunden i det ögonblick den hörde klicket?
Kriterier: Vi kan se vad hunden ska göra för att vi ska klicka
Förstärkningsfrekvens: Vi kan se hur lång tid det går mellan varje belöning
Förstärkningskvalitet: Vi kan se hur intensiv hunden är när den får belöningen.

Alla dessa saker är möjliga för oss att se. Och det kommer att ge dig mer information än all världens tankeläsning någonsin kan komma i närheten av. Vi kan inte ändra hundens tankar (vi har i alla fall inte kommit på hur man gör det ännu). Däremot kan vi förändra vår träning. Och när vi förändrar träningen måste vi förändra saker vi kan se, och som vi faktiskt har kontroll över.

Eftersom vi fokuserar på saker vi kan se blir också träningsråden du får av en klickertränare mer konkreta. Här är några vanliga ”träningsråd” som du aldrig kommer att få av oss:

• ”du måste förbättra ditt ledarskap”
• ”det är viktigt att hunden har tillit till dig”
• ”hunden måste se dig som ledaren”
• ”du måste försöka förbättra samarbetet med din hund”
• ”ni måste jobba mer som ett team”

Jodå, det är säkert välmenande råd, men vad i hela friden betyder de? Liknande abstrakta råd finns i väldigt många hundböcker. Hur i all sin dag ska en stackars hundägare förstå hur han ska träna sin hund efter att ha fått de råden?

Däremot kan vi ofta ge råd som t.ex.:

• ”Där klickade du en halv sekund för sent. Gör ditt bästa för att klicka mer precist nästa försök”

• ”Locka eller tjata inte på hunden när den tittar på de andra hundarna. Vänta med att klicka tills den ser på dig frivilligt i stället!”

• ”Gå lite längre bort från de andra hundarna till att börja med. Närma dig gradvis de andra hundarna då hunden klarar av att titta på dig ändå”

• ”Nu går det lite för lång tid mellan varje klick. Låt det inte gå mer än 5 sekunder mellan varje klick på det här stadiet i träningen!”

• ”De där godbitarna ser lite torra ut. Prova belöna med de här saftiga köttbullarna i stället”

Jag hoppas du ser skillnaden. Så om du vill bli riktigt duktig på klickerträning råder vi dig att glömma alla abstrakta begrepp, och hellre koncentrera dig på det du kan se. Ge så konkreta träningsråd som möjligt till andra, och förvänta dig konkreta råd från instruktörer, hundböcker och andra som ger dig goda råd. Det låter kanske inte lika ”fint”, men det fungerar!

Vad klickerträning INTE är:

Många köper en klicker och börjar använda den i hundträningen. Det är dock stor skillnad på att använda en klicker, och på att använda metoden klickerträning.

Många har börjat använda klickern för att belöna mer precist, och det är ju bra, men ofta fortsätter de att bygga en stor del av sin träning på att korrigera hunden när den gör fel (bryter mot krav nr. 1). De styr, lockar eller leder hunden för att få den att förstå vad den ska göra (bryter mot krav nr. 2). Kort sagt tränar de i grova drag som de alltid gjort. Detta är INTE klickerträning. Det är inte ens i närheten av klickerträning, oavsett hur mycket de klickar. Det är traditionell hundträning med användande av klicker. För all del – det kan ofta vara mer effektivt än vanlig träning utan klicker, men samtidigt går de miste om flera av de största fördelarna med ”äkta” klickerträning.

För att göra det hela ännu mer komplicerat så behöver du inte ens en klicker för att bedriva klickerträning. En betingad förstärkare kan vara många olika saker – klicker, visselpipa, beröm, smackljud, en handsignal, you name it. Allt som hunden kan uppfatta kan användas som betingad förstärkare. Häng inte upp dig på klickern. Den används för att den i de flesta fall är mest ändamålsenlig. Om du kommer på något bättre, så ring oss på en gång! Kom ihåg att det är träningsprinciperna som är det väsentliga – inte den lilla plastlådan.




Fördelar med klickerträning

• Man jobbar huvudsakligen med att belöna önskade beteenden i stället för att korrigera fel. Det ger arbetsglada hundar som tycker om att träna, och som inte är rädda för att göra fel.

• I stället för att locka, leda och kommendera hunden lär man den att i hög grad själv räkna ut vilket beteende vi är ute efter. Det gör att det är mindre risk att hunden blir beroende av onödiga hjälper.

• Eftersom hunden redan från början fått lära sig att erbjuda beteenden frivilligt, får man en hund som hela tiden deltar frivilligt i träningen. Man behöver inte bekymra sig över dålig kontakt om man har en ordentligt klickertränad hund!

• Ett beteende som lärts in med hjälp av klickerträning verkar lättare att generalisera till nya miljöer och situationer. Det vill säga, om hunden har lärt sig en sak i en situation är det lätt att lära den att göra samma sak lika bra i andra situationer också.

• Med hjälp av klickern kan du förstärka väldigt exakt – ”timingen” på belöningen blir bättre. Träningen blir mer effektiv, du sparar tid och du kan få exakt den precision du är ute efter.

• I klickerträning lär vi först hunden vad den ska göra. Först när hunden utför beteendet perfekt sätter vi på kommandot. Eftersom hunden först lär sig beteendet innan vi lägger på kommandot får vi ett säkrare kommando som inte blir ”urvattnat”.

• Klickerträning blir riktigt roligt när du har hållit på ett par månader. Efter ett tag får du vad vi kallar en ”klickerklok” hund. En klickerklok hund har lärt sig spelreglerna ordentligt, den älskar att träna, den erbjuder beteenden så det sprutar och är väldigt kreativ. Nya övningar går otroligt fort att lära in. Vi hoppas att du någon gång får uppleva hur det känns att träna en sådan hund. Det är en riktig kick!

• Som klickertränare blir du allt duktigare på att observera beteenden och ”läsa” hunden, att dela upp träningen i små delmål och att öka kraven i små steg som är anpassade till hunden.

• Också är det förskräckligt roligt när du väl kommer i gång! Du blir helt enkelt på bra humör av att träna på det här sättet.






Tack http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=49 för inforamtion. Läs mer och andra spännande saker på Canis hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar