torsdag 7 april 2011

Dagens Hundras

Dagens Hund!
Min personliga favorit, eller snarare en av mina favorit raser. Såg en film med denna rasen i och den gjorde mig väldigt berörd, Va hundar är fantastiska. Skriver en beskrivning om filmen i nästa inlägg.

Denna ras som är Dagens Hundras är en riktigt kämpa som älskar att träna.
Dagens Ras är:

Alaskan Malamute
Storlek:                         Stor
Aktivitetsbehov:         Stort
Pälslängd:                   Langhårig
Behov av pälsvård:       Minimalt
Allergivänlig:                Nej

Generell beskrivning:
Så långt vi vet var utgångspunkten för alaskan malamute, en stamform av spetshunden som genom utveckling och anpassning ledde fram till den hund man fann i delar av det västliga Alaska runt skiftet av århundradet. Alaskas eskimåer och deras hundar är beskriva av flera arktiska expeditioner allaredan från 15oo-talet. De första malamuterna kom till Sverige 1981.

Malamuten är av temperamentet hängiven, vänlig mot alla, och inte en enmanshund. Den kan brösta upp sig när den möter andra hundar, speciellt av samma kön men inte värre än andra raser. Denna typ av hund kan passa till mycket. Malamuten kan bli en bra familjehund om man integrerar den som en fullvärdig familjemedlem. Annars är den en seg och stark draghund och glad att bli sysselsatt med både lydnad och andra fysiska aktiviteter.

Alaskan malamute är en intelligent hund som kan användas till det mesta. En allsidig familjehund.
Malamute blir ofta 11-15 år gamla och ärftliga sjukdomar har en liten utbredning i rasen.

Rasstandard:
Ursprungsland: USA. Alaskan malamute är en stor och kraftig polar spetshund. Skallen är bred, öronen är små och ska sitta på linje med de snedställda ögonen. Malamuten är en vargaktig typ. Den har kraftig underull och långa sträva täckhår. Teckningen på huvudet har markerade drag, som antingen består av en hätta över huvudet och resten en mask. Vanligtvis gråvit. Kombinationen av hätta och mask är inte ovanlig. Till temperamentet ska den vara hängiven, lekfull, vänlig och trofast

Skallen är bred och måttligt välvd. Stopet är svagt markerat. Ögonen är snedställda och mandelformade. De är bruna och ska ha ett mjukt och hängivet uttryck. Öronen är medelstora och stående.

Frambenen har kraftig benstomme och är muskulösa. Bakbenen är breda och väldigt muskulösa. Måttligt vinklade. Tassarna är av snösko typ (kompakta och breda) och är stora med väl slutande tår med beskyddande päls mellan. Kraftiga trampdynor och korta starka klor.

Kroppen är kompakt, men inte kvadratisk. Svansen bärs över ryggen som en vajande fjäder.
Rörelserna ska vara stadiga, balanserade och kraftfulla. Kraftig påskjut och god steglängd. I raskt trav samlas benen mot kroppens mittlinje.

Pälsen är tjock med grov täckpäls. Längden på både täckpäls och underull varierar från 2,5 till 5 cm. Vanligaste färgerna från ljus grå till svart och sobel från ljus sobel till röd.
Färgkombinationer accepteras i underull, hårspetsar och färgövergångar. Enda tillåtna enfärgade är vitt. Vitt är alltid en dominant färg på underkroppen, delar av benen, tassar och huvudteckning.

Mankhöjd: Hannar 63,5 cm +/- och tikar 58,5 cm +/-

SKK´s regler

Bakgrund/Ändamål:

Redan vid upptäckten av Alaska i mitten av 1700-talet berättade ryska valfångare och pälsjägare om det högtstående inuitfolkets (även kallade malamuter) starka draghundar. Alaska annekterades av Ryssland som sålde det till USA år 1876. Upptäckten av guldfyndigheter i slutet på 1800-talet medförde en betydande invandring. Man upptäckte inuiternas effektiva draghundar men det nydanade kapplöpningsintresset medförde att draghundsförare köpte upp alla hundar de kom över och korsade dem med  ”allt” för att få fram snabba draghundar. De ”äkta” kraftiga malamutehundarna blev allt färre. I USA startade en aktion för att finna den gamla hundstammen och man fann tillräckligt många hundar för att bevara rasen. År 1935 erkände Amerikanska Kennelklubben rasen under namnet alaskan malamute.

Helhetsintryck:

Alaskan malamute skall vara en kraftfull och stabilt byggd hund med djup bröstkorg och kraftig, välmusklad kropp. Rasen skall ”stå högt” på sina tassar vilket bidrar till intrycket av en mycket aktiv hund. Hållning skall vara stolt med högt buret huvud och vaken, intresserad blick. Karaktäristiskt för rasen är teckningarna på huvudet som har formen av en hätta medan ansiktet antingen är helt vitt eller markerat med en strimma och/eller mask Alaskan malamute har framavlats för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last.
Eftersom denna funktion är av största betydelse måste rasen bl.a ha kraftig benstomme, starka tassar, djup bröstkorg och kraftfulla skuldror. Rörelserna skall vara stabila, balanserade och oförtröttliga. Rasen skall vara byggd för styrka och uthållighet.




Källa: SKK och Alaskan Malamute Klubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar