torsdag 10 mars 2011

Vad är Agility?

Många som skaffar hund vill hålla på med hundsport, dem vill hålla på med en sport som hjälper dem att få kontakt med hunden efter lydnadskursen.
Problemet kommer och dem vet inte vad de olika kurserna betyder som ex. Freestyle, Agility och Rally lydnad etc. 
Jag kommer beskriva olika träningsformer och vad dem går ut på i olika inlägg. Jag kommer börja med Agility som är en av dem mest populäraste hundsporter. Information och massa bilder kommer och vi kör igång direkt med.

Vad är Agility?
Agility är fart. Agility är action. Det är vighet och snabbhet. Det är en balanserad avvägning mellan snabbhet och säkerhet.
Många tror att agility är att lära hunden att forcera en hinderbana på så kort tid som möjligt. Men hundsporten agility är så mycket mer än det. Visst är det betydelsefullt att hunden är hindersäker, men minst lika viktigt är det att hunden och föraren är tydliga och har ett sinne för timing. Att man därtill även är "lite rask om fötterna" gör saken avsevärt mycket lättare. Som ett exempel så kan en riktigt duktig agility-hund springa fem meter på en sekund! Så det gäller verkligen att hänga med!

Agility är ett stort samspel mellan hund och förare - ett verkligt team-work. Föraren visar den rätta vägen i denna "labyrint" av hinder, och hunden har vigheten och snabbheten att forcera själva hindren. Det är en mäktig känsla att kunna dirigera sin hund på avstånd och i full språng till just det hindret som är det rätta i hinderbanan. 

Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr. Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund, och förare och hund har roligt tillsammans.

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat.

Kurser i agility anordnas vid de flesta av landets brukshundklubbar och även vid ras- och specialklubbar. För att gå kurs bör hunden vara minst ett år gammal och ha vuxit färdigt. Hunden bör ha en god grundlydnad innan den går på agilitykurs.
I en agilitybana (15-20 hinderpassager) finns tre olika hopphinder (vanligt hopphinder, lång-hopp och däcket). Där finns även tre olika tunnlar (kort, lång och platt tunnel, där tunnelns utgång ej är helt öppen utan bstår utav ett släp som hunden själv måste pressa upp).
Förutom ett slalom finns även tre olika balanshinder (balansbom,gungbräda och A-hinder). Varje bana är unik för varje tävlingstillfälle.

Hundarna delas alltid upp i tre olika storkelsklasser: SMALL, MEDIUM och LARGE, där varje storleksklass tävlar separat för sig. 
SMALL, tillåten för hundar vars mankhöjd är max 34,99 cm. MEDIUM, tillåten för hundar vars mankhöjd är mellan 35,00-42,99 cm. LARGE, tillåten för hundar vars mankhöjd är över 42,99 cm. Det som skiljer storleksklasserna åt är höjden eller längden på hindren, annars ser hindren exakt likadana ut. 

Det finns Agilityklass I – III där I är den lägsta och Hoppklass I – III. I Hoppklass är det inga balanshinder med. Man kan även tävla i lag.
För att hunden ska få tävla måste den vara minst 18 månader. Hunden mäts in i vilken storleksklass den ska tävla i. I en oblikatorisk tävlinsbok noteras inmätningen och hundens agilitymeriter.

Denna träning gäller att ha så roligt tillsammans och må bästa hund vinna!




Information hämtad från:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar