torsdag 17 mars 2011

Dagens Hundras

Hej alla hundälskar, hoppas allt är bra med er. Jag tänkte faktiskt berätta att vi har fått läsare från Singapore, Iran, Kanada, USA och England. Vist är det skoj, vi hälsar er välkomna och hoppas även ni kommer tycka detta är rolig läsning och intressant Information.

Idag skall vi ha Dagens Hundras igen, idag är den en hund som till gör Grupp 10 som är Vinthundar. Denna ras tycker jag själv är vacker. En speciell hund som är otroligt ståtlig i hela kroppsspråket.

Dagens Hundras är:
Saluki






















Saluki varierar i typ och denna variation är önskvärd och karaktäristisk för rasen. Orsaken till typvariationen är dels den speciella ställning som saluki har haft i den arabiska kulturen, dels den väldiga geografiska omfattningen av de områden i Mellersta Östern där Saluki har använts som jakthund sedan tusentals år tillbaka.

Ursprungligen hade varje nomadstam den typ av Saluki som lämpade sig bäst för jakt på just det slags villebråd som förekom inom det aktuella området. I enlighet med mellanöstern områdets sedvänja köptes eller såldes inte Saluki - de kunde däremot skänkas bort, som tecken på vördnad eller vänskap. 

De saluki som på så vis skänktes till européer och som följde med sina nya ägare hem till Europa kom från områden med vitt skilda terräng- och klimatförhållanden och var därför av olika typer. Den engelska standarden från 1923, vilken ligger till grund för denna standard, var den första officiella europeiska rasstandarden för saluki och formulerades så att den skulle inkludera alla ursprungliga typer av saluki.
Saluki skall som helhet ge intryck av grace och symmetri och av stor snabbhet och uthållighet i kombination med styrka och energi.

Den släthåriga varianten skall ha samma egenskaper som den långhåriga, med undantag av pälsen, som saknar behäng. 
Saluki kan vara reserverad mot främlingar, men skall inte vara nervös eller aggressiv. Den är värdig, intelligent och självständig.

Tack återigen till SKK som har givit information, men självklart så finns det mer att läsa om Saluki här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar