tisdag 8 mars 2011

Trimning av Amerikansk Cockerspaniel

Man blir aldrig fullärd i att trimma hundar, det finns alltid nya knep att lära sig. När du väl fått in vanan i trimningen hittar du din egen stil på din hund. Kom ihåg att trimning är en konst, gör hunden till ett konstverk! Hunden skall se så naturlig ut som möjligt, utan skarpa kanter eller hack mellan övergångarna. 
En korrekt trimning framhäver fördelarna hos hunden, med en dålig trimning kan framhäva felen! För den vana utställaren såväl som för domaren kan sättet du trimmat på visa vad du själv kan om rasens standard och din hund.  

Förutsättningarna för en lyckad trimning är:
  • Inspiration 
  • Gott om tid 
  • Ordentligt badad och blåst hund 
  • Inga tovor eller långa klor 
  • Välslipade redskap  

Redskapen som behövs är:
  • Klippmaskin med skär på 10 & 12 mm 
  • Saxar, en vanlig rak sax och en effileringssax (urtunningssax) 
  • Ullkam eller Ullkniv 
  • Karda 
  • Långtandad kam

Huvudet
Använd klippmaskinen med skär 10/1mm och i vissa fall skär 15/0,5mm där håret ska vara extra kort.


Öronen
Klipp först öronen mothårs, ca 1/3 av själva öronlappen klipps nära och rent, både insidan och utsidan. Finputsa öronens framkant med den vanliga raka saxen. Hur långt ner man klipper på öronlappen beror lite på vilken öronansättning hunden har. Om hunden har hög ansättning kan man med fördel klippa lite mer än 1/3 på öronlappen. Detta gör att öronansättning ser lite lägre ut.

Kinderna
Klipp därefter kinderna. Håll upp örat snett bakåt. Börja vid örat och gå framåt i en tänkt linje från ögonvrån till mungipan. 

Nosryggen
Klipps mothårs så kort som möjligt


Stopet
"Rensa ut" stopet och forma till ett upp och nervänt V, från hörnet av ögat till mitten av stopet. Om hunden har ett bra stop, markera detta genom att gröpa ut det väl. Fattas hundens stop, gör försiktigt ett upp och nervänt V och lämna kvar lite hår att bygga upp ett stop med. Gröp aldrig ur ett dåligt stop väl, det ser bara ännu plattare ut då! 

Läpparna
Läpparna klipps försiktigt med maskin medhårs, vänd utåt nedåt. Längden av päls som lämnas kvar beror på hur mycket läpp hunden har. Har den ett tunt nosparti, lämna kvar lite mer päls för att fylla ut läpparna. Lämna aldrig kvar så mycket att det ser ut som en rotborste, för då påkallar det snarare uppmärksamhet än döljer bristen - det tunna nospartiet!
Längst fram på nosen, där läpparna möts, klipper man mycket kort underifrån uppåt med maskinen. Putsa med vanlig sax efteråt längs läppkanterna.


Ögonen
Ögonfransarna skall vara kortklippta. Om hunden har något ljusare ögon, lämna kvar något längre frasar, för att få ögat att verka mörkare. Dock ej aldrig mer än 0,5cm.


Halsen
Klipp framsidan av halsen och underkäken mothårs med maskinen. Börja strax ovanför "bröstbensknappen" och gå uppåt i en trekant mot öronen. Var noga med att klippa "spanielmunvecken" mycket kort. Drag upp överläppen och stick in ett finger i mungipan och drag mot örat. På så sätt slätas vecken ut på underkäken och det är enklare att klippa kort med både maskin och sax. Just på detta ställe samlas det gärna mat och saliv i pälsen, och detta bildar en idealisk grogrund för bakterier och svampinfektioner, vilka luktar mycket illa. Håll pälsen kort och torr här genom att trimma väl, så gör du obehaget mindre både för dig själv såväl som hunden.


Skallen
Klipp även bakskallen medhårs med maskinen, i en tänkt linje från framkanten på öronen - bakåt till nackknölen. Längden på pälsen som lämnas kvar uppe på huvudet varierar med skallens välvning. Lämna inte för mycket, ej heller för lite. Klippningen ska forma en lagom, vacker välvning av skallen.


Luggen
Luggen klipps aldrig med maskin. Plocka först med fingrarna ur de längsta stråna av själva luggen. Använd sedan effileringssaxen och tunna ur luggen medhårs samt underifrån, och gör kanten mellan den långa pälsen uppe på skallen och det maskinklippta så omärklig som möjligt. Inga skarpa kanter får märkas. Klipp lite i taget och borsta ofta med kardan.


Halsen - Skuldrorna från sidan
Den svåraste delen av trimningen är halsen och skuldrorna. Börja med att ha hunden stående framför dig med huvudet mot dig. Drag fram öronen mot nosen och håll tag med ena handen under hundens haka, klipp 
med den andra. Klipp med maskinen medhårs från örat och snett nedåt. Klipp ej för långt på skuldran med
maskinen, det är bättre att jobba med effileringssaxen här för att få en snygg och jämn övergång. Lämna dock inte för mycket hår kvar på skuldran när du effilerar, för då kan den se grov ut. Nacken och nedåt manken effileras mycket försiktigt medhårs. Amrisen ska ha en mjuk topline. Tag ej för hårt uppe på nacken, det skall vara en vacker böj på nacken.











Ryggen
Amrisarnas rygghår varierar mycket. Den idealiska ryggpälsen är rak och slät med en fin lyster. Klipp aldrig ryggen med maskin! Använd först en ullkam eller ullkniv medhårs och försök att få bort så mycket död ull som möjligt. Plocka sedan alla långa lösa hårstrån med fingrarna. Effilera sedan, om det behövs, underifrån för att få bort resterande vågor. Om hunden har mycket päls på sidorna, effilera då underifrån väldigt försiktigt. Karda mellan varje saxtag, annars kan det lätt bli ett "hål" där man håller på att klippa. Den perfekta pälsen skall se ut att börja ända uppe på ryggen och helt omärkligt bli längre och sluta vid "golvet". Idén med att tunna håret underifrån, är att låta pälsen bli av med massan medan man behåller de långa, blanka täckhåren. Detta för att få fram en så slät yta som möjligt. Ta god tid på dig, och låt hunden gå ner på golvet och skaka på sig, för då syns det var det är vågigt någonstans.


Korset - Svansen
Bakdelen effileras slät medhårs och underifrån. Trimma lite hårdare just på korset och länden, men var försiktig med svansansättningen. Det får inte bli ett hål framför svansansättningen, lämna istället lite mer päls just där, så omärkligt som möjligt. Forma svansen, men ta ej med för mycket så att svansen ser tunn ut. Tunna ut pälsen runt analöppningen, inga tofsar får sticka ut.


Tassarna
Klippningen av amrisens tassar är mycket viktig. Tassar som är för hårt klippta eller inte är klippta nog, kan förstöra hela intrycket av hunden. Kortklippta tassar gör att det ser ut som om den står på tå, för stora tassar gör att hunden ser plattfotad ut. Var noga med att klippa klorna ofta på din hund, då detta underlättar betydligt när man ska forma snygga tassar. När du formar tassen rund, kamma ofta, ofta. Det får inte finnas
den minsta lilla tova på tassarna. Givetvis så skall tassarna vara helt rena när man klipper dom. Börja med att klippa runt mellan trampdynorna, dock ej för djupt ner emellan dom. Ställ sedan hunden på bordet och studera tassarna. Lyft upp framdelen av hunden och släpp ner. Tåar den ut eller in, eller rakt fram? Gör likadant med bakbenen. Pekar tassen utåt, klipp närmare på utsidan och lämna mer på insidan, och tvärt om om den tåar inåt. Om din hund varken tåar in eller ut, klipp tassen först i en fyrkant, dock aldrig så kort att 
klorna syns. Runda sedan av hörnen. Baksidan av foten klipps upp något. Klipp ej svarta fötter på svart underlag. Håll gärna upp den fot du ej klipper under tiden, för då måste hunden stå någorlunda stilla på den fot du arbetar med. Baktassarna klipps på liknande sätt, men hasorna klipps upp något hårdare. Dock ej rakt 
upp! Pälsen skall bilda en snygg förlängning av bakbensvinklarna.

Var noggrann, slarva inte och ta god tid på dig!

Tack Amerikansk Cockerspaniel Cirkeln för underbar information.

1 kommentar:

  1. Hannele Andersson8 mars 2011 kl. 16:30

    Mycket bra, man får verkligen komma tillbaka till sina kunskaper och vad man har glömt. Stort plus till dig:))morsan

    SvaraRadera