måndag 4 juli 2011

Hund som är dålig i magen/ont i magen


Hundar kan även som vi människor få ont i magen och även få diarré. Det är viktigt att veta hur man skall göra i situationer som dessa två. 
För några veckor sedan fick Casper ont i magen, han pep och var rastlös. Självklart blir man orolig och man vet inte riktigt vad man skall göra. Man får en panik man brukar få när någon i sin närhet inte mår bra och det är viktigt att få reda på hur man skall bota denna smärta. 
Kikade runt på nätet och ville ha reda på varför han har så ont, vad skall vi göra och vad är det för magonda han har. Casper hade då antagligen ätit något olämpligt som inte magen gillade alls. Hans symptom var:
- Raslöshet
- Pep hela tiden
- Sökte efter kalla ytor
- Behövde gå ut varje minut
- Kunde inte sova på magen
Jag och min Sambo sökte efter dessa symptomer och fick svaret att han hade vanlig magonda, som tur var så drack han om man gav honom vatten och han blev lugn så fort han kom ut på gräset. Exakt det som stod på hemsidan jag fann. Det som stod att man skulle göra är att ge honom en kall blöt handduk så han får sova på något kallt. Men det vägrade Casper göra så vi badade honom på magen vilket han tyckte var skönt. Denna natt var verkligen en lång natt och vi försökte med allt vi kunde för att få honom lugn. Men vattnet på magen hjälpte men ont hade han. Så har ni en hund med dessa symptomer så kan det vara magonda och hjälp hunden finna det bästa kalla stället för det är där dem vill vila, ingen annanstans. 
Det är också bra att ringa till veterinären och prata med dem om det kan vara något annat. 
Någon annan som har erfarenhet om detta? Dela gärna med tips och funderingar.

Hund med dålig mage
Diarré är inget roligt att ha för både människor och djur. Även här är det viktigt att veta hur man skall utfodra hunden och hur man skall göra på bästa sätt, kanske även veta varför hunden har fått diarré.
Orsaken till diarré kan vara: 
Den vanligaste orsaken till diarré är för snabbt foderbyte. Det kan även bero på att djuret har ätit skämd mat. Det kan även ske efter ett för stort foderintag framförallt om måltiden varit rik på kolhydrater. Det kan bero på att man gett mjölk till en vuxen hund/katt som normalt inte får detta annars. Djuret får då diarré för de saknar ett enzym (laktas), vilket gör att laktosen inte kan absorberas i tarmen. Även rått kött och äggula hämmar enzym i tarmen och kan leda till nedsatt absorption. Hundar och katter kan även få stress -diarré.

Behandling av lindrig Diarré
Om allmäntillståndet är gott och djuret inte har feber kan man behandla hemma först genom:
  1. Diet – att sätta djuret på 1 dygns svält men fri tillgång till vatten. Dag 2 kan man börja ge skonkost som kan köpas hos veterinär till exempel Specific intestinal, Royal canin intestinal eller Hills I/D. Man börjar med att ge små smakportioner 3 gånger dagligen.
  2. Direkt vid mag-tarmstörningar kan man även ge en positiv bakteriekultur. Detta kan du köpa hos veterinären till exempel Canicur pro, diarsanyl +, Pro-kolin +. En levande bakteriekultur som till exempel pro-kolin + ger hunden och katten en balans i mag-tarmfloran via 3 mekanismer:
    a) De positiva bakterierna konkurrerar ut eventuella sjukdomsframkallande bakterier
    b) De positiva bakterierna kan även producera mjölk syra, vilket gynnar dom positiva bakterierna men hämmar tillväxt av sjukdomsframkallande bakterierna så som salmonella och E.coli 
    c) Immunsystemet stimuleras på flera vis.
  3. Man kan ge hunden och katten ett kosttillskott som kallas canicur. Detta kosttillskott kan man ge hunden 4 gånger dagligen med 8 timmars mellanrum istället för svält under de första dygnet. Kosttillskotten hittar du hos din veterinär det är viktigt att det är just kosttillskott för hund & katt då de kosttillskott som är utformade för människor har annorlunda bakterier som inte överlever så länge i djurens magar & därför inte ger en långvarig lindrande effekt. Här kan du läsa mer om produkterna: Diarsanyl +och canicur pro innehåller positiva bakterier samt metmorlit lera som lägger sig som ett skyddande lager i mag-tarmkanalen. Pro-Kolin har också en bakteriekultur som är framtagen och fungerar för djur samt kaolinlera som lugnar en orolig mage.
  4. Kom ihåg att hunden och katten behöver vätska. Dagsbehovet för en hund är cirka 40-50 ml vätska per kilokroppsvikt, då ingår även den vätskan som djuren får i sig via fodret. Det kan vara bra att tillföra vätska men framförallt näringslösning via munnen. Läs mer om vätskeersättning till djur som du kan hitta hos din veterinär med Royal Rehydration support.
  5. Antibiotika behövs endast om djuret har feber, är dålig till allmäntillståndet eller har blod i avföringen
Det är viktigt att kontakta veterinären om problemet inte går över efter några dagar eller om diarrén återkommer. 


*Denna information om hund med Diarré är hämtad från en hemsida och är skriven av en veterinär alltså inte mina erfarenheter. För hemma kost använder jag ris och fiskbullar som alltid hjälper mig i dessa situationer som diarré. Ta det lugnt med kost ombytet och blanda deras andra mat tillsammans med riset eller vad du nu väljer och ge efter några veckor så hundens mage blir stabil. Ta hand om hundarnas onda magar.

3 kommentarer:

  1. Min hund hade problem igår han var välldigt trött och betedde sig konstig han typ kröp på golvet och pep och han fick ont direkt man rörde på han och när han gick ut så gick han bara ut och la sig på mage i snön! och han pep när vi satt på halsbandet på han!
    vad kan detta vara , kan det vara att han har ont i buken, och är det farligt? han är 7 år och döv:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, förlåt för ett otroligt sent svar. Samma problem hade min Casper, det är en extrem magvärk som hunden fått. Den letar efter en sval plats och finner dem det inte så piper dem och får ingen ro i kroppen. Casper la sig i kalla gräset med en gång när han kom ut och man fick inte trycka på hans mage alls. Vi tvingade i honom vatten och gjorde honom så sval han bara kunde bli. Inget roligt att se sin älskling ha ont. Har han fortfarande ont så åk till veterinären. Då Casper hade ont i magen bodde jag i Ronneby och visste inte vart veterinären var så jag sökte runt på internet för att finna svar. Precis som du gjorde nu. Ta bara det lugnt med din vovve och var lugn. Hoppas du fick svar på din fråga :)

      Radera
  2. Hej, min hund rapar massor och försöker spy men kommer inget. Han ser väldigt hängig ut och darrar. Han har bajsat diareé nu i 2 dagar. Vad kan detta bero på?

    SvaraRadera