onsdag 9 mars 2011

Bästa Hundrasen för familjen

Dags att skaffa hund? Ni känner er redo att skaffa hund men vet kanske inte vad det innebär? Tar upp lite information om att skaffa hund och vad det krävs. Det kanske är mer än vad familjen tror.

När vi tänker på den bästa hundrasen till familjen kommer nog den trogna Labradoren upp som en bild i huvudet eller kanske Golden Retriever.
Dessa raser kanske är dem mest vanligaste hundraserna en barnfamilj skaffar sig men man får inte glömma att det finns andra hundraser som kanske passar bättre för familjen.

Det första man skall tänka på är att hur familjen ser ut, är det en barn familj, Sambos eller ensamstående? Hur är er livsstil? Hur bor ni ex. Villa, Lägenhet eller radhus? Man vill gärna ha en hund som passar hur man lever och då är andra raser bättre än kanske Labradoren. 

Vad skall man först tänka på?
En liten valp kan mest andels vara det så kallade impuls köpet.
Valpar är ju så söta och dem passar ju alltid bra till familjen och storleken är ju perfekt, Men STOPP!
När ni ser en valp och har planer på att skaffa denna sötnos så får ni forska i hur rasen är, vad behöver den, hur mycket träning och motion behövs egentligen. Det är en heldel innan köpet går igenom. 
Så vad tycker du om att fundera igenom vilken den bästa hundrasen, hundens egenskaper är för familjen?
Det finns en heldel att tänka på innan du skaffar din familjemedlem, 
  • Medlemmarna i familje, Har du barn? Om ja isåfall hur gamla är dem? Finns det äldre/svagare människor som bor med dig? Är du och din make/maka friska nog att skaffa en valp? Är alla i familjen beredda på att få en ny medlem i familjen? Är någon allergisk? 
  • Hur bor du? Bor du i en inhägnad gård/villa? En lägenhet och hur stor är lägenheten? Ute på landet?
  • Din livstil, är någon hemma på dagarna så någon kan ta hand om valpen? Reser du ofta och åker på semester ofta så du tillbringar liten tid hemma?
  • Din ekonomi, man måste se till att man har råd med en hund för i din ekonomi kommer det tillkomma, Årliga veterinär besök och vaccinationer, mat och tillbehör (koppel, leksaker, ben och någonstans att sova) hundskolor (lydnad, agility etc), oväntade veterinär besök (olykor, sjukdomar etc.) hunddagis och andra ställen hunden kan vara när du inte är hemma.
Detta kanske ser ut som en lista som kan bli längre, men man måste vara beredd på olika saker så hunden känner sig hemma. Man vill ju att valpen skall trivas och må bra.
Du vill absolut ta din tid när man överväger vilken den bästa hundraserna är för familjer,det finns ju så många olika hundraser och olika användningsområden för hundarna ex. Sällskapshundarna, jakt och brukshundarna och vall hundarna. 

Nu när du vet vad du ska tänka på när du skall titta på en ny medlem till familjen, och att du har sett vad som kan gå fel, är du redo att välja den bästa hunden för din familj.



Man kan kanske gå och besöka några uppfödare med hundar som familjen har funderat på och se hur deras vuxna hundar beter sig och även se på valparna, se till att alla hundar ser rena, friska och sunda temperamentsmässigt.


Om någon i din familj har allergisk är det extra viktigt att fundera och prata med uppfödaren om hunden är lämplig för familjen.


Man måste tänka på att det finns olika storlekar på hundarna visa är stora och visa små. Man skall se vad man klarar av. Stora hundar är starkare och behöver motion, säger inte mer än en liten hund men dem behöver röra på sig och lära sig gå i kopplet annars är det otroligt svårt att promenera med en dragande Grand Danois som är otroligt stark. Man skall använda sitt sunda förnuft och anpassa sig efter hundens karaktärer och vad du själv har tid och ork med. 




1 kommentar:

  1. Du verkar vara ett proffs på hundar faktiskt. Mina barn vill ha en liten hund. Men till vår livsstil passar inte en sådan hund. Så det var jättebra att läsa detta. Tack och fortsätt så här!

    SvaraRadera