tisdag 22 mars 2011

Dagens Hundras

Hej i det underbara vädret,

Idag har Blekinge +13*C och det är otroligt varmt och skönt ute, var ute och promenerade och fick sån härlig känsla i hela kroppen. Hur härligt som helst. Hur är vädret hos er? 
Nu skulle man haft en hund vid sin sida.

Vi kör dagens ras som idag är:
Schnauzer

















Hemland
Tyskland

Användningsområde
Vakt- och sällskapshund

Grupp 2, sektion 1

Bakgrund/Ändamål
Ursprungligen använde man schnauzern i södra Tyskland som stallhund för att den trivdes särskilt väl med hästar. Den var en ivrig och snabb råttfångare, vilket i folkmun gav den namnet "Rattler", råtthund. När pinscher-schnauzerklubben bildades 1895 blev rasen införd som strävhårig pinscher.

Uppförande/Karaktär
Typiska karaktärsdrag för schnauzern är ett livligt temperament parat med ett eftertänksamt lugn. Betecknande är dess godmodiga karaktär, lekfullhet och omtalade trofasthet mot sin ägare. Rasen är mycket barnkär, omutlig och vaksam utan att vara skällig. 
Dess högt utvecklade sinnesorgan, klokhet, läraktighet, oräddhet, uthållighet och motståndskraft mot sjukdomar och väder och vind ger mellanschnauzern alla förutsättningar att vara en utmärkt familje-, vakt-, och sällskapshund som även besitter bruksegenskaperna.

Pälsfärg:
Svart Rent svart med svart underull

Peppar och salt: För peppar och salt gäller som mål en mellanton med lika fördelad, väl pigmenterad pepparfärgad och grå underull. De tillåtna färgnyanserna är från mörkt järngrå till silvergrå. Alla färgvarianterna måste uppvisa en mörk mask som harmoniskt skall anpassa sig till varje färgslag och understryka uttrycket. Tydligt ljusa tecken på huvudet, bröstet och benen är inte önskvärda. 







Användningsområden
Schnauzern är en härlig hundras som man tenderar att fastna för, då det är en ras som ser till att det händer saker utan att vara överaktiva, väldigt livliga eller arbetskrävande. Det är i stället en hund som hänger med på allt man kan tänkas hitta på (och klarar av det), som lika gärna går en mil som runt kvarteret.. Så länge schnauzern får vara med är den otroligt anpassningsbar, och det är en härlig hund att hålla på med bruks, lydnad och agility med, om än det ibland kan vara svårt att få dem att förstå nyttan med det hela. Det är en ras som passar de flesta människor som inte vill ha en hund som alltid säger "Javisst!", utan som ibland måste övertygas. Väl övertygade kan de gå i döden för en!

I USA används dom som terapihundar inom sjuk och långvård, sk "sociale therapy dogs", polishundar och cancerhundar. I Sverige hittar vi schnauzers som bevakningshundar inom armen, älghund, eftersök, elitlydnads-champion, duktiga agilityhundar, räddningshund, motionskompis, draghund, klövjehund och mycket älskade familjehundar.




Ursprunget
Schnauzern anses vara den ursprungliga schnauzern, och från den har riesen och dvärg senare utvecklats. Schnauzer eller - som den förr kallades - strävhårig pinscher gick också ofta under benämningen råtthund. Det mest utmärkande från början för denna hund var att det inte fanns just något särskilt utmärkande för den.
(Det finns alltså 3 olika typer av Schnauzer, Dvärg, Mellan och Riesen Schnauzer.)

Möjligen står de tyska råtthundarnas ursprung att finna i de hundar som man har gjort skelettfynd av i Sydtysklands torvmossar, därav kallade torvhundar eller torvspetsar. Fynden är lämningar från pålbyggnads-kulturer som daterar sig ca 14 000 år tillbaka i tiden. Det finns målningar från 1400-talet där man kan se ursprunget till vår tids schnauzer avbildad.

Man brukar anse Bayern i Sydtyskland som den plats där den ursprungliga schnauzern framavlades. De var rejäla, ganska orädda gårdshundar och de fick göra rätt för sig genom att vakta men framför allt genom sin utomordentliga förmåga som råttfångare (orsaken till att man började kupera öron och svans var för att förhindra råttbett). Omutlig trohet, självständighet, robusta och oömma har gjort hundar av denna typ helt oumbärliga och deras ursprungliga typ och storlek har knappt förändrats.

Det finns mer information om uppfödare etc i Schnauzerringens hemsidan.
Finns det någon ras som du känner, oh den vill jag veta mer om, skicka meddelande så fixar jag det lätt som en plätt. Hoppas ni får en toppen vacker och solig dag.

1 kommentar:

  1. Tack så hemskt mycket! Båda texterna var jättebra. Jag har rekomenderat denna sidan till alla mina vänner!
    Mvh Tilde

    SvaraRadera