tisdag 1 mars 2011

Hundarnas Kommunikation del 1

Kommunikation är er viktig del för att vi skall förstå våran hund och varför inte hur våra hundar kommunicerar med oss.


Ord kan trassla till vårt språk med hunden. Människor sinsemellan använder sig av förklarande ord och meningar i sin kommunikation. Mimik och gester understryker ordens innebörd. Hos hunden däremot är kroppsspråket minst lika viktigt som deras läten. Orden i sig har mycket liten innebörd som glosor betraktat.






Hundar uttrycker sig med olika ljudvarianter, rättare sagt 5 st., valpskrik, gnällande, varningsmorrande, skall och tjut. Varningsmorrande och skall använder hundarna när dom vill varna någon. Och gällande skall och tjut för att få uppmärksamhet. Vi människor lär oss på, i stort sätt, samma sätt hundarnas röstskillnader för hunger, njutning och andra vanliga skall/gnällande. Men det är fortfarande mycket med ljud som vi inte förstår från hunden.

Noggranna analyser av hundtjut och vargtjut har visat att inget av dessa djur har ett likadant tjut. Utan varje hund/varg har egna tjut, lika unikt som att vi har fingeravtryck. Somliga hundar ylar, försöker sjunga. Detta tycks vara ett gensvar på skall och annan musik som stimulerar hunden. Ylande är mer vanligt bland vargarnas kommunikation än vid hundarnas, hundarna använder mer skall i sin kommunikation. Hundar och vajar som ylar/skäller mer än vissa andra vill visa deras dominans. Hundens hörsel är mycket väl utvecklad och detta gör att hundarna kan höra något som är 4 ggr längre bort än det vi människor kan. 








Källor: http://www.mimersbrunn.se/Kommunikation_mellan_hundar_509.htm
http://www.jagareforbundet.se/Jagarenojakten/JAQT/Etologen/Kommunicera-pa-ratt-satt-med- hunden1/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar