onsdag 9 mars 2011

Dagens Hundras

Denna lilla sötis som är i dagens hundras är en populär liten hundras idag. Allt fler människor väljer att skaffa denna ras.

Dagens hundras är:
Mops
















Dessa söta hundar är ursprungligen från Kina/Storbritannien (enligt SKK).
Till hör Gruppen 9 sällskapshundar.

I större delen av Ostasien har det sedan urminnes tider funnits en korthårig och trubbnosig liten hund med svansen ringlad över ryggen, den s.k. happa-hunden. Den är mopsens anfader. Genom Hollands handelsförbindelser med Ostasien kom happahundar till Holland, och där blev de snabbt ganska vanliga.
Det berättas att en mops slog larm vid ett anfall som riktades mot Vilhelm av Oraniens läger och på så sätt räddades prinsen till livet. Härigenom upphöjdes rasen till huset Oraniens favorithund. En av prinsens efterkommande, Vilhelm den III blev år 1688 kung i England och mopsen blev på så sätt hovhund även där. Det är också huvudsakligen i England som den moderna mopsen vuxit fram.

Pälsens färg skall vara Silver, aprikos, fawn eller svart. Färgen skall vara ren och klar så att kontrasterna mellan färg, mask och ål tydligt framträder. Tecknen skall vara tydligt markerade. Nospartiet eller masken, öronen, kindmoucherna, romben eller ’tummärket’ i pannan och ålen skall vara så svarta som möjligt.


Mopsen skall vara tydligt kvadratiskt och kompakt byggd. Den skall vara ”multum in parvo” dvs kompakt proportionerlig och samlad med kraftig muskulatur.
Mopsen är en mycket charmfull, värdig och intelligent hund. Den skall ha jämnt temperament och vara gladlynt med livlig läggning.
Idealvikten för Mopsen är ca 6,5 - 8 kg.

Informationen är från SKK rasstandard och det finns mer att läsa här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar