söndag 13 mars 2011

Dagens Hundras

Hej alla hundälskare!
Hur har ni denna mulna Söndag? Hoppas er helg har varit super med massa roligheter.
Nu kör vi Dagens Ras, första gången jag var nära denna hundrasen ville jag ha en sån här ras. Dem var så otroligt charmiga och dem gjorde mig så otroligt glad, jobbade på ett hunddagis. Det negativa var dock att dem har så otroligt mycket päls.

Dagens hundras är:
Bearded Collie















Bearded collie är förmodligen en av Storbritanniens äldsta vallhundsraser. Tyvärr finns inte mycket dokumentation om rasens tidiga bakgrund men man vet att på 1600- och 1700-talen drev bearded collies boskap från skotska höglandet ner till södra Skottland och England, där boskapen såldes på marknader.

Bearded collie var en ren vallhund som föddes upp för sina bruksegenskaper, inte för sitt utseende, och baserades troligtvis på inhemska långhåriga vallhundar korsade med bl a polska vallhundar. Den första rasstandarden publicerades i Edinburgh 1912 men var mer en arbetsbeskrivning än en exteriörstandard.

Rasklubben erkändes 1955 av engelska kennelklubben. Bearded collie används fortfarande som vallhund men har framför allt kommit att bli en uppskattad sällskapshund långt utanför hemlandets gränser. Bearded collie kom till Sverige redan 1960.

Bearded collie skall vara en torr, stram och rörlig hund. Kroppslängden skall, mätt från bröstbensknapp till sittbensknöl, vara större än mankhöjden, i proportionerna 5:4. Tikar får vara något längre. Trots den kraftiga kroppsbyggnaden får bearded collie inte verka alltför tung, utan skall ge ett ganska luftigt intryck.

Typiskt för rasen är de klara ögonen med det forskande uttrycket. Bearded collie skall vara vaken, livlig, aktiv och ha gott självförtroende. Den skall vara en mentalt stabil och intelligent vallhund, utan några tecken på nervositet eller aggressivitet.


Mer kan du läsa i SKK´s rasstandard om du vill lära dig allt om Bearded Collie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar