måndag 7 mars 2011

Temperament hos Amerikansk Cockerspaniel

Amerikansk Cockerspaniel är hundar med ett mjukt temperament, dem är alltid glada och spelar ingen roll om man är jätte arg på dem dem viftar och är glada ändå. 
Om man pratar om aggressivitet hos dem, självklart finns det på denna rasen också men inte för mycket. Det beror på hur man uppfostrar dem och visar sedan valp stadiet att det är faktiskt jag som bestämmer. Var noga med att sätta gränser men ändå var mjuk. Dem blir hur man uppfostrar dem till. 
Träning och aktivering står dem djupt inne i hjärtat, dem älskar att använda nosen och huvudet otroligt mycket och är en så kallad allround hund. Dem passar lika bra till agility som till utställning, den ända skillnaden är att man måste klippa deras vackra päls så det inte blir för varmt till agilityn. 
Man måste sköta pälsen otroligt noga, borsta dem gärna 3-4ggr/dag så det inte är tovor och äcklig heter i pälsen

Du måste såklart vara beredd på att du får en jakt hund, dem söker hela tiden och vill jaga. Är man i skogen så arbetar dem, man kan självklart som med alla andra hundar lära dem att gå lösa, men dem kan fortfarande få upp i huvudet att dem skall jaga fågeln som är framför näsan på dem. Casper min ljusa är verkligen ett sådant exempel och gör allt för att hitta något att jaga, han är urduktig lös om man ej är i skogen men annars så är han överallt och luktar och tycker det är så himla KUL!

Hanar och Tikars storlek och vikt är ju olika, hanar är starkare än tikar och det märker jag på min Casper. Han är så otroligt stark för sin storlek men han använder inte den styrkan om han inte behöver göra det. 
Snällare hundar får man minsann leta efter. 
Bild lånad av Norska Spanielklubben
Kikade även lite fakta om Amrisen och läste detta:

"Solid, snabb, lätt rörlig, jämn i temperament och glad. Lite envis, den behöver bestämd träning. 

Den Amerikanska Cockerspanieln skall vara jämn i temperamentet, frimodig och glad utan någon tendens till blyghet. Den skall visa stor arbetslust".

Amrisarna älskar ju som sagt träning och är otroligt snabb lärda. Tränade spela död med Casper och försökte lära honom detta, tog kanske 1 minut för honom att fatta vad han skulle göra sedan gör han det automatiskt utan att säga till honom. Grymt roligt med lätt lärda hundar. Inga svåra hundar överhuvud taget.
Envisa, självklart är dem det, vill dem en sak så skall dem göra det, dem testar sina ägare till 100% och dem vill veta hur mycket man kan ta.
Dem älskar att bära på saker, det är därför Chippo är hjälpsam att hämta posten och sno tidningar. 
Chippo med GP del 3 tror detta är hans favorit tidning.

Är du en bra ledare som vet vad du vill så får du den bästa kompisen och den kommer älska dig över allt annat, detta kan jag garantera dig. Du behöver inte vara super aktiv men bara du tränar Amrisen och ger den motion så är det toppen, behöver inte springa och cykla med dem för det uppskattar dem inte så mycket. Speciellt inte mina Amrisar dem tycker kan man inte cykla själv så behöver ägaren inte ha cykeln. Varför dra med dem på såna tråkigheter när man kan vara i skogen och skutta. 
Man har alltid roligt med dem och det går inte en dag utan att man skrattar åt deras hyss. Ingen lugn stund



Full fart hela dan med en Amerikan


2 kommentarer:

  1. interessant tænker en sådan race kan afløse golden retriever?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Jag tror aldrig man kan jämföra en Golden Retriever och en Amerikansk Cockerspaniel. Det är två olika raser. Båda raserna ingår i Grupp 8 som är Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. Men jag är inte förvånad att en Amris kan vara lika grym som en GR. Även om Amrisen är mindre ras så betyder det inte att dem är sämre. Amris är en apporterande hund och rätta mig om jag har fel så är en Golden vattenhund? :) Hoppas du fick svar på din fråga :) Ställ alltid frågor om du har några. Inga frågor är dumma frågor :) Mvh Jenny o Amrisarna

      Radera