lördag 2 juli 2011

Värmen tar bort din hund på mindre än 10 minuter


Nu börjar tempraturen gå upp till riktigt farliga värden , för framförallt våra hundar , en hund få mycket snabbt vätskebrist i denna värmen, och det som nu börjar komma i riskzonen är rena brännskador på tramdynor osv.
Ta ej med hunden till sjön.
Ta ej med hunden till badstaranden.
Ta ej med hunden ut överhuvudtaget nu.
Den har ingen som heslt glädje att vistas ens i vattnet eller mellan baden i skuggan , det går mycket ennergi att simma och springa i vattnet, denna ansträngning ligger sedan kvar när hunden kommer upp ur vattnet och möter denna extrema värme . och kolapsen är ett faktum.

Jag mätte upp följande tempraturer . Ca kl 13:00
I skuggan 28.5 grader .
På normal gångväg nere på asfalten och där det fläktar : 40,5 grader.
På normal gångväg där det var stiltje: 44 grader.
På marken invid husvägg 47 grader. 

Detta är skadliga temperaturer i samband med den friktion som uppstår på tramdynorna då hunden går på asfalten . Det är även mycket skadligt ifall hunden får vätske brist, 
Utorkningstest kan ni göra genom att dra i nackskinnet på hunden det skall då mycket snabbt falla tillbaka i sitt normal läge och inte visa någon som helst tecken på " segt " eller degigt i sina rörelser . Känns/faller skinnet sakta tillbaka eller inte riktigt återgår i sitt normalläge är det tecken på utorkning detta kan leda till ett mycket alvarligt tillstånd för hunden , värmekollaps eller andra utorkningskador. 

Det enklaste är att inte behöva göra detta testet då hunden inte behöver följa med ut i värmen mer än för dom absolut nödvändigaste kissturerna , träning motion får man klägga på svalare tider sena kvällar eller nätter. 
Så låt din hund vara innomhus i det svalaste rummet " badrummet, källaren, tvättstugan eller liknande en värmekollaps kan vara dödlig .

Nu När solen börjar titta fram till mångas glädje även våra hundar, men inte i bilen, här nedan följer ett diagram som kan ge en liten aning om tempraturen i en bil troligtvis inte speciellt vetenskapligt utfört men kan ge en vägledning om temperaturen i bilen, Det hjälper föga att man öppnar fönster och att hunden har tillgång till vatten, instängd i en bil även om bilen är placerad i skuggan, solen flyttar på sig som bekant och även i skuggan kan temperaturen gå upp till höga värden viket man kan utläsa av diagrammet nedan. 

Ignonera aldrig en hund som börjar visa tecken på en värmakollaps oavsett den gör det utomhus pga kanske för mycket lek i värmen eller har vistas i en för varm bil, en hund som börjar hässcha kraftigt och eller tappar om så bara lite av sin motorik eller blir vinglig, är troligtvis på väg att gå in i en sk värmekollaps. detta är ett akutläge med mycket hög prioritering, och får under inga omständigheter ansträngas utan in med hunden i skuggan ge den vatten som nedan beskrivs, eller om det går ställ den på ett par kalla handukar eller med tassarna i vatten, och låt den vila ett par timmar.
När väl värmekollapsen är ett faktum så kan man ha så kort tid som 10 minuter från en hund som tappar medvetandet till en hund som är död. En hund som kommit in i en värmekollaps, tas in i skuggit område, kyls ner med ex svalt ej iskallt vatten från bakdelen till huvudet, och sedan rullas in i svala handukar eller liknade, och kallt på tassarna, ge hunden svalt vatten i små mängder ofta och tas snabbast möjligt under vetrinärsvård, 

En hund kan inte svettas mer än genom trampdynorna, kan inte kyla sig mer än att andas kraftigt genom munnen och därvid kyla sig genom bland annat tungans blodkärl och tappar otroliga mängder vätska genom att fukten på slemhinnorna i näsan och munnen avdunstar snabbt.

"För många år sedan så skulle jag ut till skärgården med vovvarna, vi gick sista halvkilometern till båten och det var mycket varmt, Titan gör en liten vingling och inom 5 sek sek drösar hela ekipage i backen och tappar medvetandet, han återfick medvetandet efter ett par sekunder, nu var denna killen mycket vältränad och i toppkondition, vilket antagligen gjorde att han kom tilbaka till denna världen så snabbt som han gjorde. men man förvånar sig hur snabbt detta sätter till."

Vad händer då detta inträffar när en hund sitter ensam i en bil. det kan säkert dom flesta här räkna ut, och det är nog något vi inte vill se när vi öppnar bildörren.

Lämna hunden hemma i sommar om han inte kan följa med på badturen osv där mår den mycket bättre än på en verimärsmotagning eller ännu värre i en urna.

Klockslag                               Utetemperatur       Temp i bilen
08.30              Bil parkerad     14°C skugga          19°C
08.30-9.00      Bil i färd          14°C blandat           33°C
09.05              Bil parkerad     18°C skugga           35°C
09.20              Bil parkerad     18°C skugga           38°C
09.45              Bil parkerad     20°C blandat           44°C
10.30              Bil parkerad     20°C blandat           47°C
11.00              Bil parkerad     20°C sol                  52°C
11.10              Bil parkerad     20°C sol                  58°C
11.30-12.00   Bil i färd           20°C sol                  54°C
12.00              Bil parkerad      23°C sol                 62°C
12.10-13.00   Bil i färd           23°C sol                  47°C
13.00              Bil parkerad     21°C blandat           53°C
13.15              Bil parkerad     21°C blandat           58°C
13.30              Bil parkerad     22°C sol                  85 C 

Värdena är ungefärliga och det är ingen större vetenskaplig forskning bakom testet, men det kan ge en fingervisning om hur varmt det kan bli i en bil. Det finns bara ett medel mot att klara sommaren med sin hund.
Lämna den aldrig i bilen om så mycket korta stunder.

*Bilder lånade från google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar