fredag 29 juli 2011

Ta med hunden utomlands


Många åker ju utomlands på sin semester och vet inte vad dem skall göra med sin hund. Vill man ta med sig sin hund utomlands så finns det visa lagar och regler för att kunna ta med sig dem. Jag har gjort en forskning i detta för att veta mer om det. 

Du bör tänka på följande innan du åker utomlands med din hund:


  • Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in  djuret. Till höger finns en lista över veterinärmyndigheterna i EU-länderna. När det gäller övriga länder kan landets ambassad upplysa dig om om hur du får kontakt med veterinärmyndigheten.
  • Gå igenom informationen med din veterinär om du känner dig osäker.
  • Grundvaccinera djuret mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag.
När du reser inom ett EU land skall hunden vara id-märkta med mikroship, vaccinerade mot rabies (Grundvaccination kan göras då djuret är minst tre månader. Om du vaccinerar djuret tidigare är vaccinationen inte giltig för resa. Djuret får resa utomlands först tre veckor efter vaccinationen.), hunden ska ha pass för sällskapsdjur (Du skaffar passet hos din veterinär. I passet finns plats för veterinärens notering av utförda vaccinationer och behandlingar. Du får inte själv föra in några uppgifter i passet).

Villkor för att ta hem hunden till Sverige igen:
När du åker tillbaka till Sverige med din hund gäller samma villkor som för dem som tar med sig ett djur från utlandet. Villkoren beror bland annat på varifrån du kommer och hur gammalt djuret är.

När man skall åka till Norge krävs det att man måste avmaska din hund för att dem skall få följa med in i grannlandet.

Mer information om att ta med sig hunden till utlandet finns på Jordbruksverket 
*Bilderna hämtade från Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar