torsdag 1 september 2011

Den så kallade Kamphunden är inte en kamphund utan en vanlig hund

Såg en mycket intressant och bra inlägg i ett forum idag. Folk med kunskap och folk som inte är rädda att säga sitt har jag djup respekt för. Folk som kan tala om vad dem tycker om visa hundras och ge ut sina kunskaper om den hunden är underbart.
Detta inlägg som jag läste handlade om Amstaff, hur man skall hantera dem och hur stort ansvar man har när man äger en staff/amstaff. Mycket riktigt så har man ett muskelpaket som finns på andra ändan av kopplet, ett muskelpaket som kan smälla när man minst anar det. Men hos rätt ägare kan dem vara helt fantastiska.
Personen som skrev denna tråd har varit i kontakt med dessa raser och verkligen vet vad hon pratade om, man kan inte jämföra olika hundraser med varandra men man skall inte glömma av att alla hundar har tendens till aggressivitet precis som amstaffen.

Jag tycker inte man skall döma ras efter utseende och ras utan efter ägaren som håller i kopplet. Alla hundar är rovdjur och har en tendens att döda sitt byte om den anser att det är ett byte, inget konstigt med det tycker jag. Vet man vad rasen går för och var den har för egenskaper så skall man helt enkelt rätta sig efter det och träna hunden till en stabil och harmonisk hund. Man skall inte titta på hundens utseende utan vad användningsområdet är hos hunden.

Även jag har varit i kontakt med Amstaff,staff och bullterrier och dem har varit harmoniska. Men nu skall ni får höra på en sak som chockade mig när jag fick höra detta. Var inte med om denna situationen men fick höra det efter att allt hände.
Det var såhär på ett hunddagis där hade dem en Bullterrier och en Staffordshire terrier, två mycket mysiga hundar sades det att dem var, träffade staffen aldrig bullterrien. När dem skulle gå på promenad så satt staffe valpen i ett hörn och bara var, den satt där utgav inget hot och väntade på sin tur att få bli kopplad och gå ut. När denna underbara hund satt och väntade, utan förvarning attackerade bullterriern staffen och verkligen skulle döda hunden, vovven som inte gjorde något som inte tittade åt deras håll. han fick svåra skador och fick akut åka till vetten och se om han skulle överleva, för det var inte nära på att han dog. En insident som gjorde att ägarna fick hämta sin hund och aldrig fick sätta sin fot där igen. 
Staffen klarade sig och är idag en super mysig och sprallig hund som inte gör en människa eller hund illa. Så tänk er vad saker kan hända utan en aning och utan förvarning. 

Så döm inte rasen efter utseendet, den kan vara helt underbar, var inte heller rädd för hunden utan var rädd för den som håller i kopplet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar