lördag 10 september 2011

Fotografera din hund - Del 1

Att ta kort på sin hund kan vara svårt, hunden vill ju varken sitta still eller vara hjälpsam när man trycker på rätt knapp för att ta bilden. Irritationen stiger men man måste sansa sig eftersom det är en hund man tar kort på.
Många gånger blir bilden en enda stor röra och man ser inte riktigt vad bilden föreställer och man blir galen på att det perfekta kortet, eller den perfekta bilden aldrig kommer. 

Här kommer lite tips hur man tar dem perfekta bilderna och vad du behöver göra för att få det perfekta ljuset och bakgrunden. Eftersom det är otroligt svårt att ta en bra bild måste man ha tålamod och inte tappa humöret för att hunden inte lyssnar. Kom ihåg, du behöver inte ha en systemkamera för att få professionella bilder.
  • Det viktigaste när man fotograferar är att ha en bra ljuskälla. Inomhus går det bra med glödlampor, men nuförtiden är det lätt att få tag på billiga blixtar på stativ.
  • Belöna hunden med godis. Lägg godiset på kameran, då ser det ut som att hunden tittar in i den.
  • Ta hjälp av någon som kan styra hunden och ge den kommandon.
  • Lek och testa dig fram. Det är då man lär sig vad man gillar och vad som blir bra.
  • Låt slumpen styra. Ofta blir det som man inte hade tänkt sig väldigt bra.

Att ta med sig kameran var man än går är ett bra sätt att få det perfekta ljuset och få den perfekta vinkeln och bakgrunden. Planera dina bilder innan du beslutar dig att ta bilder, va inte rädd att använda era fantasier för att lyckas med bilderna. 
Man vet ju att det är ljuset som gör bilderna, en bra bild är en bild med bra ljus och att man vet vart ljuset faller. Är det mörkt och ljuset förfaller ja då är kan det bli en misslyckad bild, men med rätt ljus, lampor och timing då kommer bilden bli perfekt. man skall helst hålla sig till naturalt ljus om det är ljust ute använder man blixt på det naturella ljuset då kan bilden bli förstörd. Två ljus som möts kan bli en flash effekt som jag brukar kalla det, då kan det hända att ljusen inte kommer alls på det ställen den borde utan går mot alla håll och kanter eller så kan det bli för ljust på bilden. Flashen är också den sabotagen som kan ge röd-ögat.   
Chippo med röda ögon

Flash är också bra för att den kan fokusera endast på din hund så bakgrunden försvinner lite lätt. Bakgrunden blir lite suddigare och man fokuserar endast på hunden. 


Många vill ju ta en toppen bild på sin hund när den springer, eller hur? Här har vi lösningen.
Använd en snabb slutartid för att frysa porträttet när du fotograferar din hund när den är på språng.
Att få bilder på sin när h*n jagar en boll eller frisbee kan vara lite tricksigt, Ställ in din kamera till slutartidsprioritet & kameran automatiskt välja bländare för att få en korrekt exponering. Att använda manuellt läge med en snabbt rörligt motiv är en utmaning eftersom din hund kan röra sig snabbt genom områden med olika intensiteter av ljus. Använd "burst mode" för att öka chanserna för en skarp bild. Eller ha en otroligt bra timing för att få bilder som dessa bilder under.


Ni kan även se på denna bild att ljuset faller på fel plats och Chippos (Den bruna) ansikte inte syns på grund utav skuggan.

Om autofokus är ett problem, försök i förväg fokusera på en förutbestämd plats och sedan få din hund att gå igenom fokusområde - vänner och familjemedlemmar är användbara här eftersom de kan uppmuntra hunden till fokusområdet. Glöm inte att variera ditt perspektiv till bilderna - om man böjer sig lite och fotografera en springande hund kan göra så att du fångar några fantastiska bilder.

Lycka Till!

(Varning, förklarings brist finns och är det något ni tänker "och va tusan menar hon med detta" va inte rädda att höra av er och jag vill berätta. Och nej jag är inte fotograf!)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 steg - för- steg hur man fotograferar sin valp

  • Ta ut filmrullen från förpackningen och ladda kameran.
  • Ta förpackningen från valpens mun och kasta den i skräphinken.
  • Lyft upp valpen från skräphinken och borsta bort kaffesumpen från valpens nos.
  • Välj ut en bra bakgrund för fotograferingen.
  • Skruva fast kameran på kamerastativet, kolla så att blixt och skärpa fungerar.
  • Hitta valpen och dra loss en smutsig socka från dess mun.
  • Sätt valpen på den utvalda platsen och ställ dig bakom kamerastativet.
  • Glöm den utvalda platsen och kräla på alla fyra efter valpen.
  • Ställ in skärpan med en hand medan du motar bort valpen med den andra handen.
  • Hämta en näsduk och torka bort nostrycket från linsen.
  • Släng ut katten och hämta en pappersbit att torka bort blodet från, det av katten förorsakade, rivsåret på valpens nos.
  • Försök få valpens uppmärksamhet genom att pipa med en leksak över ditt huvud.
  • Sätt på dig dina glasögon igen och kolla om kameran har gått sönder.
  • Studsa upp fort som blixten och plocka upp valpen i nackskinnet och säg: "Nej, nej – sånt gör vi utomhus!"
  • Plocka fram ett glas och en gott vin.
  • Sätt dig i din favoritfåtölj, lägg fötterna på soffbordet, läppja på vinet och besluta dig för att det första du ska lära valpen i morgon är "Sitt" och "Fot"

1 kommentar:

  1. Hahaha, att fotografera en valp är alltid intressant... Men tur nog så får man världens största leende på läpparna medans man gör det :)

    SvaraRadera