torsdag 2 februari 2017

Borstar du din hunds tänder?

Borstar du din hunds tänder eller är tillhör du dem som slarvar eller inte gör det alls?
Att borsta sin hunds tänder är otroligt viktigt, det förhindrar hunden att få tandköttsinflammation.
Det är lika viktigt som för oss att ta hand om hundens tänder. Att förhindra så att dem får ont och att dem får tandlossning.


Miljön i munnen är gynnsam för bakterier, de finns såväl i saliven som på slemhinnor och tänder. När bakterierna får växa fritt på tandytan bildar de plack. Plack förkalkas och blir hårt och kallas då tandsten. När placken bildas vid tandköttskanten blir vävnaden irriterad och inflammerad. Om tandköttsinflammationen inte behandlas kommer både plack och inflammation sprida sig längre in mot tandens rot. Hunden kommer att få tandvärk och i förlängningen kommer tanden att lossna.
Det finns olika sorters tandsten men den vi kan se på tandytan bildas på 2-3 dagar. Det går alltså fort att få dålig munhälsa.

Men vad kan man använda till hundens tänder?
Det finns olika preparat på marknaden som säger sig motverka plack. Det är allt från tuggben och gel till pulver som ska strös på maten. Effekten av dessa är olika, i de flesta fall fungerar de till en viss del. I alla undersökningar som gjorts är dock tandborstning det mest effektiva och det som alla hundägare borde utföra.
För att tandborstning ska vara effektivt bör det göras regelbundet, helst varje dag eller åtminstone tre gånger per vecka. I annat fall har placken chans att växa till sig. Det finns speciella tandborstar att köpa som ser ut som små fingertutor. Med dessa använder du ditt finger som tandborstskaft.
Det finns också tandborstar med två vinklade borsthuvuden. Med dem kommer du lättare åt överallt. Men det går lika bra att använda en liten barn-tandborste eller eltandborsten.
Egentligen behövs ingen tandkräm, det är de mekaniska rörelserna som tar bort smutsen. Men ofta tycker hunden att det smakar bättre med lite tandkräm på. Använd dock inte din vanliga tandkräm till hunden, den är alldeles för stark och innehåller för mycket fluor vilket kan ge hunden förgiftningssymptom.
I djuraffären hittar du olika smaker som passar hunden bättre.
Hur borstar man tänderna?
Börja vänja hunden med tandborsten så fort som möjligt, gärna medan den fortfarande är valp. Men även om du har en vuxen hund är det inte för sent att börja. Gör tandborstningen till en rolig stund, börja med att försiktigt peta i munnen med fingrarna. Varva det med lite godis eller en lekstund.
Har hunden redan ett inflammerat tandkött bör du låta en veterinär åtgärda det först innan du börjar borsta. Hunden kommer annars att få ont av borstningen och då blir det inte den roliga stund du vill ha. När du borstar tänderna är det bättre att du får borsta några i taget än att det blir kamp mellan er. Tvinga inte hunden att sitta kvar, försök istället att locka den till det. Sitt också helst vid sidan av hunden när du borstar, kommer du rakt framifrån ryggar de flesta hundar instinktivt bakåt.
Det är lättare att borsta tänderna på utsidan eftersom munnen inte behöver öppnas, men även insidan av tänderna drabbas av plack. Tidigare trodde många att tungans rörelser förhindrade plackbildning på insidan, men så är det inte. Vissa hundar har väldigt svårt att acceptera att öppna munnen så att du kommer åt på insidan, då är det bättre att få göra rent på utsidan än inte alls.
Vinkla borsten upp mot tandköttet så det blir rent även längs tandköttets kant. Gnugga ca tio gånger över varje tandparti. Varje tand ska borstas av tio drag med tandborsten, sektion för sektion med tre eller fyra tänder åt gången.
Men det viktigaste av allt: Se till att tandborstningen blir en vana och ha fasta rutiner för den, annars blir det lätt bortglömt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar