torsdag 1 juni 2017

En vanlig dag...

"Voff voff" 
"Passa dig ordentligt hundjävel så jag inte klipper till dig"!

Så lät det när min osäkra hund blev skrämd av en människa. En människa som sedan ställde sig över min hund och sa de hemska orden. Jag blev chockad och arg, hur kan en människa göra så? Skall en osäker och rädd hund få en smäll av en okänd människa för att personen skrämde honom?! 

Så ser vår vardag ut. Folk som skall lägga sig i och folk som gärna vill lyfta en hand på vår hund. Dagligen så säger jag till dessa människor, dagligen så får min hund skit för att han skäller och bara vill där i från. Jag kämpar dagligen med att få en trygg och stabil hund men får alltid bakslag. 

"Du måste visa vem som bestämmer" 

Dessa ord fick jag när jag var ute med min hund och han inte riktgt ville gå. Han stod i skuggan en varm dag och tog det lugnt. Vi hade inte bråttom och vi ville njuta. Men ändå vill denna människa uttrycka dessa ord till mig. 

Att ha en osäker och rädd hund är inte alltid lätt, vi tränar dagligen och vi träffar världens bästa hundpsykolog som använder sig av reko metoder, metoder som jag älskar och stärker min hunds självkänsla. Att visa vem som bestämmer hjälper inte, så tränar inte jag. Vi tränar som ett team inte emot varandra. Att låta honom bestämma ibland har jag märkt hjälper honom att ha kontroll över sig själv. Han är lugnare och mår bättre. 

Det är en värld av människor som lever som dem gjorde förr. En värld av människor som inte vet och förstår att även hundar är levande varelser precis som du och jag. Dem kommunicerar genom att skälla, dem ger kärlek och dem känner smärta. 

Vi kan väl lära varandra att visa respekt och inte lägga oss i när vi tränar våra hundar, när vi är ute på promenad och när dem har extra jobbigt. Vi känner våra hundar, inte ni. Kom inte med kommentarer och hota inte våra hundar som visar osäkerhet och rädsla. Ni gör det värre.



onsdag 1 mars 2017

Öroninflammation hos hund

Jag har en hundras som lätt får öroninflammation och jag har lärt mig att förstå när det kommer och när det dags att behandla. Men många vet inte och man vet inte vad man skall ta sig till. Vad är egentligen orsaken till att hunden får öroninflammation och vad gör man för att behandla det? 


Orsaker

Det finns också ett flertal sjukdomar som kan ge öroninflammationer, exempelvis parasiter som öronskabb, olika typer av allergier, främmande föremål i örat samt hormonella sjukdomar. Det kan också vara vid problem med den normala bildningen av hornämne eller om hunden har polyper eller tumörer i hörselgången.
Hög produktion av öronvax är ytterligare en faktor samt mycket hår i hörselgången, för mycket rengöring eller användande av bomullspinnar. Hundar som ofta blir fuktiga i öronen som exempelvis vattenapporterade hundar har också en ökad risk.
När hörselgången blir skadad kan bakterier och/eller jästsvamp växa till och skada hörselgången ytterligare. Dessa mikroorganismer är alltså inte grundorsaken till öroninflammationen.

Symtom

Hunden kan skaka på huvudet eller klia i öronen, det kan också göra ont. Ibland blir öronlappen röd och svullen. Det sker en ökad produktion av sekret som varierar i utseende beroende på vilken typ av infektion det rör sig om. Det kan vara allt ifrån mörkbrunt till varigt gult eller grönaktigt sekret. Det kan också lukta väldigt illa från öronen.

Diagnos

Veterinären undersöker öronlappen och den yttre hörselgången. De nedre delarna av örat undersöks med ett så kallat otoskop, som både har ljus och förstoring så att veterinären noggrant kan inspektera hörselgången och trumhinnan.
Med en bomullspinne samlas sekret upp och rullas ut på objektglas. Öronsekretet undersöks sedan i mikroskop för att se om det förekommer parasiter, en så kallad cytologisk undersökning utförs. Därefter färgas preparatet och undersöks igen i mikroskop, nu med större förstoringsgrad, för att se vilken typ av bakterier och/eller jästsvamp som förekommer. I vissa fall tas en bakterieodling.

Behandling

Vid öroninflammation måste öronen vanligtvis rengöras med något vaxlösande rengörande medel. Vilket medel som väljs är beroende av vilken typ av infektion som föreligger och hur öronsekretet ser ut. Rengöringen syftar till att få bort vax och att minska mängden bakterier och/ eller jästsvampar.
Hunden behandlas vanligen också med receptbelagda örondroppar, också det beroende på vilken typ av infektion det rör sig om. I ett rent öra har örondroppar mycket bättre effekt än om örat är smutsigt. Om öroninflammationen gör mycket ont kan hunden behöva något smärtstillande inflammationshämmande medel.
Återbesök bör alltid göras för att konstatera om infektionen är utläkt eller ej. Vid kraftiga kroniska förändringar i hörselgången kan operation bli aktuellt.
För hundar med återkommande öroninflammationer bör bakomliggande orsaker utredas.

Inflammationer i mellanörat 

Den vanligaste orsaken till inflammationer i mellanörat är spridning av en infektion från hörselgången där trumhinnan har blivit skadad och brister. Även främmande föremål som t ex gräsax kan orsaka skada på trumhinnan med inflammation och infektion som följd. Inflammationer i mellanörat kan i sin tur leda till inflammationer i innerörat.

Symtom

Ofta ses tecken på kronisk öroninflammation. Kraftig sekretproduktion i hörselgången och huvudskakningar är andra symtom. Det kan också göra ont när hunden äter, skäller eller när den försöker att öppna munnen. Huvudet kan ibland vara vinklat åt ena sidan och kan göra ont vid tryck vid öronbasen. Har inflammationen spritt sig till innerörat kan symtomen bli dövhet och balansproblem.

Diagnos

Diagnos ställs genom symtom och undersökning av trumhinnan. Hunden kan behöva sövas för att trumhinnan ska kunna inspekteras noggrant, speciellt hos hundar med kroniska öronproblem, där hörselgången kan vara trång. Inflammation i mellanörat kan också förekomma trots att trumhinnan inte ser skadad ut. Veterinären kan då vara tvungen att sticka hål på trumhinnan för att få ut vätskan från mellanörat.

Behandling

En bakterieodling av sekretet utförs, för fastställande av vilka bakterier som ska behandlas och deras känslighet för olika antibiotika. Spolning av mellanörat, oftast flera gånger, samt antibiotikabehandling kan vara en del av behandlingen. Kortison kan behövas för att minska inflammationen.
Generellt för behandling gäller att ju snabbare man kan behandla desto större utsikter att en öroninflammation kan läka utan fortsatta problem eller komplikationer.


Källa: Anicura
Bilder lånade från Google


torsdag 2 februari 2017

Borstar du din hunds tänder?

Borstar du din hunds tänder eller är tillhör du dem som slarvar eller inte gör det alls?
Att borsta sin hunds tänder är otroligt viktigt, det förhindrar hunden att få tandköttsinflammation.
Det är lika viktigt som för oss att ta hand om hundens tänder. Att förhindra så att dem får ont och att dem får tandlossning.


Miljön i munnen är gynnsam för bakterier, de finns såväl i saliven som på slemhinnor och tänder. När bakterierna får växa fritt på tandytan bildar de plack. Plack förkalkas och blir hårt och kallas då tandsten. När placken bildas vid tandköttskanten blir vävnaden irriterad och inflammerad. Om tandköttsinflammationen inte behandlas kommer både plack och inflammation sprida sig längre in mot tandens rot. Hunden kommer att få tandvärk och i förlängningen kommer tanden att lossna.
Det finns olika sorters tandsten men den vi kan se på tandytan bildas på 2-3 dagar. Det går alltså fort att få dålig munhälsa.

Men vad kan man använda till hundens tänder?
Det finns olika preparat på marknaden som säger sig motverka plack. Det är allt från tuggben och gel till pulver som ska strös på maten. Effekten av dessa är olika, i de flesta fall fungerar de till en viss del. I alla undersökningar som gjorts är dock tandborstning det mest effektiva och det som alla hundägare borde utföra.
För att tandborstning ska vara effektivt bör det göras regelbundet, helst varje dag eller åtminstone tre gånger per vecka. I annat fall har placken chans att växa till sig. Det finns speciella tandborstar att köpa som ser ut som små fingertutor. Med dessa använder du ditt finger som tandborstskaft.
Det finns också tandborstar med två vinklade borsthuvuden. Med dem kommer du lättare åt överallt. Men det går lika bra att använda en liten barn-tandborste eller eltandborsten.
Egentligen behövs ingen tandkräm, det är de mekaniska rörelserna som tar bort smutsen. Men ofta tycker hunden att det smakar bättre med lite tandkräm på. Använd dock inte din vanliga tandkräm till hunden, den är alldeles för stark och innehåller för mycket fluor vilket kan ge hunden förgiftningssymptom.
I djuraffären hittar du olika smaker som passar hunden bättre.
Hur borstar man tänderna?
Börja vänja hunden med tandborsten så fort som möjligt, gärna medan den fortfarande är valp. Men även om du har en vuxen hund är det inte för sent att börja. Gör tandborstningen till en rolig stund, börja med att försiktigt peta i munnen med fingrarna. Varva det med lite godis eller en lekstund.
Har hunden redan ett inflammerat tandkött bör du låta en veterinär åtgärda det först innan du börjar borsta. Hunden kommer annars att få ont av borstningen och då blir det inte den roliga stund du vill ha. När du borstar tänderna är det bättre att du får borsta några i taget än att det blir kamp mellan er. Tvinga inte hunden att sitta kvar, försök istället att locka den till det. Sitt också helst vid sidan av hunden när du borstar, kommer du rakt framifrån ryggar de flesta hundar instinktivt bakåt.
Det är lättare att borsta tänderna på utsidan eftersom munnen inte behöver öppnas, men även insidan av tänderna drabbas av plack. Tidigare trodde många att tungans rörelser förhindrade plackbildning på insidan, men så är det inte. Vissa hundar har väldigt svårt att acceptera att öppna munnen så att du kommer åt på insidan, då är det bättre att få göra rent på utsidan än inte alls.
Vinkla borsten upp mot tandköttet så det blir rent även längs tandköttets kant. Gnugga ca tio gånger över varje tandparti. Varje tand ska borstas av tio drag med tandborsten, sektion för sektion med tre eller fyra tänder åt gången.
Men det viktigaste av allt: Se till att tandborstningen blir en vana och ha fasta rutiner för den, annars blir det lätt bortglömt.