torsdag 29 december 2016

Hur sover din hund?

Kan inte låta bli att dela detta som jag läste via Facebook. Otroligt fina illustrationer också. 

1. Sova-på-sidan
Många hundar älskar att sova på sidan. Om din vovve oftast sover på sidan, betyder det att den känner sig trygg med tillvaron och med sig själva.

2. Kringlan
Den hopkrupna sovställningen är vanligast. Tassarna bekvämt under kroppen och svansen ända upp till nosen.
Genom att krypa ihop återanvänder hunden sin egen kroppsvärme och skyddar strupen, magen och alla vitala organ mot andra djur.

3. Benen i vädret
Den här sovställningen betyder att din hund verkligen känner sig trygg med sig själv och sin omgivning. Det är den mest sårbara sovställningen om inkräktare skulle komma smygandes. En varg skulle aldrig lägga sig i en sån här ställning ute i naturen!
Hundar som ligger såhär är ofta väldigt lugna och självständiga.

4. På magen
Hundar som sover såhär är inte lika avslappnade som man kan tro - musklerna är fortfarande på helspänn. En sån här hund har oftast massor av energi och är redo för lekar och action närsomhelst!

5. Däckad
Hundar som lekt och gjort av med massor energi under dagen sover ofta på rygg. Ställningen är svalkande för hunden och gör att kroppstemperaturen går ner fort.

6. Stålmannen
Visst ser det ut som att hunden flyger genom luften när den sover såhär på mage? Den här ställningen gör att hunden snabbt kan ta sig upp och springa iväg blixtsnabbt om de behöver. Hundar som gillar den här sovställningen har ofta massor av energi!


 Fotnot: Text och bilder är lånade från http://lajkat.aftonbladet.se/6-vanliga-sovstallningar-som-kan-avsloja-saker-om-din-hund/

tisdag 20 december 2016

Fällor under julen för vår bästa vän

Julen är härlig, men farlig 
Själva julhelgen är kort, men julpynt, julblommor, mat och godis finns runt oss och hunden hela december och en bit in i januari. Här är några saker att vara extra uppmärksam på:
  • Glaskulor är vackra, men sköra. Den lekfulla hunden kanske inte kan låta bli dem. Går de sönder kan hunden skära sig illa på dem.
  • Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den eller kommer för nära av annan anledning.
  • Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.
  • Julen och vinterns vanliga blommor är vackra, men giftiga. Hundar ska inte komma åt följande växter: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.
  • Choklad som innehåller teobromin är giftigt för hunden. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Kontakta veterinären om hunden ätit choklad även om den inte visar några symptom. Julgodis är ofta inlindat i aluminiumfolie på något sätt. Det ska hundar inte få i sig. 
  • Julmaten är ofta väldigt fet och salt och det klarar inte hundar av. Det kan leda till inflammation i bukspottskörteln. Samma sak är det med talgbollar och fettsvålar som ges till fåglar. Hundar kan drabbas av bukspottskörtelinflammation om de äter upp talgbollarna.
  • Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Den kan bli akut sjuk i njursvikt och ibland har det dödlig utgång.
  • Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.
Så här skyddar du din hund
  • Låt inte julmat eller godis stå framme obevakad. 
  • Undvik ätbara paket som chokladaskar under granen.
  • Var extra uppmärksam med mat och godis vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana.
  • Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker.
  • Ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna. 
Nyår är inte rolig för alla
Nyårssmällare och raketer är obehagligt för många hundar. De blir rädda för både ljusskenet och ljudet. Hundar har känsliga öron och ljudet från smällare blir smärtsamt för dem, vilket gör att de blir rädda. Chansa inte att ta med hunden till platser där fyrverkerier avfyras. 
Fem tips till dig som har en rädd hund
  • Lämna inte hunden ensam hemma. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketer och smällare.
  • Rasta hunden innan det värsta smällandet börjar och ha då hunden kopplad under promenaden så att den inte kan rusa iväg i panik. 
  • Om den gillar att åka bil kan du ta en tur med bilen till någon lugn plats när det smäller som mest.  En del hundklubbar ordnar träffar långt bort från raketer och smällare.
  • Ömka inte med eller bestraffa en rädd hund. Om hunden helst vill gömma sig så låt den göra det. 
  • Res bort med hunden om du har möjlighet till det. Glesbeyggda områden är bra. Det finns även hotell i närheten av flygplatser som arrangerar nyårsfirande för skotträdda hundar och deras ägare. 
Är problemet stort och inget annat hjälper kan du alltid kontakta en veterinär för att undersöka om medicinering kan vara ett alternativ för din hund. 



måndag 24 oktober 2016

Det är viktigt att sköta din hunds tänder

Dåliga tänder är tyvärr ett vanligt problem hos våra hundar idag. De senaste åren har problemen uppmärksammats mer och vi har blivit bättre på att förebygga dem, men än finns det mycket vi kan förbättra för våra fyrbenta vänners skull.


–  Som hundägare ska du absolut lägga tid på att borsta hundens tänder, säger veterinären Lena Myrenius.
Lena är legitimerad veterinär med specialistkompetens inom sjukdomar hos hund och katt. Hon arbetar som ansvarig för tandkliniken på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och just hundars tandhälsa är ett ämne hon verkligen brinner för.
–  Jag jobbar mycket med tänder och det är tyvärr vanligt att hundarna har problem, berättar hon. Tandsten, inflammation i tandköttet och tandlossning är de vanligaste problemen.
– Tandlossningen är generellt sett det stora bekymret. De flesta hundar skulle behöva borsta tänderna en gång varje dag för att slippa problem, borstning är det som har mest effektiv effekt på munhälsan.

 

Börja på valpen

Hon förklarar att det finns hundar som nästan aldrig får tandsten medan en annan hund av samma ras kan ha stora problem.
– Det har dels med individ att göra och dels att vi valt att avla fram hundar med kortare nos och käke där tänderna hamnar snett och trångt och mycket samlas emellan dem.
Det kan vara så att behovet av borstning inte är varje dag hos varje hund, men mitt råd är att börja borsta tänderna när de är valpar så märker du sedan vilken nivå som krävs. Generellt sett så har små raser oftast mer tandproblem eftersom de har trängre munnar, berättar Lena. Däremot är det inte sockret i bullen du smyger till din hund som är den stora boven.
– Karies ser vi inte ofta hos hundar, men det många inte tänker på är att syran i fallfrukten i trädgården kan ge hunden stora problem.

 

Tuggben kan hjälpa

Hon framhäver också att våra hundfoder idag inte är farliga på något vis.
– Oftast är det så att individen har anlag för tandsten. Det är lätt att se om din hund har tandsten, då det blir en tydlig brun rand på tanden.
Du borstar hundens tänder med en vanlig liten och mjuk tandborste. Vill du kan du använda en fingertuta eller kompress av gasbinda istället.
– Det finns tandkrämer för katt och hund, men det går också att enbart använda ljummet vatten. Det är rörelsen som är viktig, förklarar Lena.
Förutom tänderna ska du även gnugga försiktigt på tandköttet, därför kan det vara bra att börja med att använda fingret för att få känsla för det.
– Vissa använder faktiskt eltandborste, ler Lena.
Det finns också särskilda tuggben som bidrar till förbättring, men det är inte säkert att hunden tuggar jämnt över hela tandraden.
– Har du en hund du inte får röra i munnen så kan tuggben vara ett alternativ, men du bör försöka komplettera med borstning.
Att utbilda djurägare om tandhälsa är en hjärtefråga för Lena och många andra veterinärer.
– Vi vill att de ska ha koll, även om vi gör oss lite arbetslösa, ler hon. Låt hundarna gnaga på ben och torrfoder och borsta tänderna så ofta som det behövs. Det är A och O.

Veterinären tipsar: Så tar du hand om hundens tänder

- Om du inte är van vid att titta i hundens mun kan du börja med att titta tillsammans med din veterinär i samband med vaccination eller annat besök.
- Börja titta på tänderna redan när hunden är valp så att både du och din hund vänjer er vid rutinen.
- Du behöver inte börja med en tandborste, utan starta med en fingertuta eller kompress på fingret som första övning. Fingret är mer följsamt än en tandborste.
- Utsidan är mest utsatt för tandsten, inte tuggytor och insida, därför ska du vara noggrannast på utsidan.
- Blir hunden besvärad av tandkräm använd bara ljummet vatten.
- Undvik gärna leksaker med mycket friktion som kan slipa ner emaljen på tanden. En tennisboll känns nästan som sandpapper när den blir lite fuktig om du testar att gnugga den mot din hand och hunden kan faktiskt gnaga ner tänderna ända till pulpan. Låt hunden leka med bollar, men låt den inte ligga och tugga på dem någon längre stund. Köp gärna bollar med mindre friktion.
Källa: http://www.dogman.se/sv-SE/Om-Oss/Artiklar/Veterinarens-rad-Borsta-tanderna-ofta.aspx

onsdag 20 juli 2016

10 må bra tips för dig med hund

En promenad på skogsstigar där ni aldrig gått förut, en stunds massage eller en hemmagjord leksak som kräver fantasi. Det finns många sätt att hälsoboosta din hund, med små enkla medel. Här ger vi dig smarta tips och idéer.



1.  Gosa. Forskning visar att hundar mår bra av smek och kel, så ta alla chanser att visa din kärlek. Hunden blir lugnare, mindre stressad och får lättare att koppla av.

2. Grädde på moset. Visst kan vi väl föreställa oss att torrfodret känns tråkigt ibland? Toppa fodret med något riktigt smarrigt ibland så blir din hund glad.

3. Tagga ner med musik. Har din hund svårt att koppla av? Prova skivan Relaxing Music for Dogs, som finns på Spotify. Om inte annat så kan det bli en mysig stund för dig, vilket lär smitta av sig på hunden.

4. Var dig själv. Försöker du vara någon du inte är inför din hund? Dömt att misslyckas. En del ägare älskar vilda lekar, andra lite mjukare samvaro. Hundar är duktiga på att läsa av sinnesstämning och kroppsspråk så var dig själv så ofta som möjligt. Då blir du trygg – och din hund!

5. Plats för vila. Kanske har din hund redan en favoritplats i din säng eller i soffan? Det är ändå idé att prova helt nya viloplatser för hunden (och dig). Samla till exempel ihop ett par filtar och kuddar och hiva ut allt mitt på golvet – hunden lär iaktta dig med intresse – och arrangera alltihop till en mjuk ö. Lägg dig där själv en stund och välj sedan när du lockar hunden att lägga sig intill. Då befäster du din roll som skaparen av lugn.

6. Jobba för maten. Många instruktörer och experter är eniga: Låt hunden jobba lite för sin mat ibland genom att du kastar ut den på golvet eller på marken utomhus. Speciellt effektivt om hunden är lite kinkig med maten och tar lång tid på sig. Utomhus finns också rädslan att ”en annan hund kan komma och äta upp maten”, vilket kan få den mest matvägrande hund att bli sugen …

7. Hundbesiktning. Att gå till veterinären med din hund för en årlig kontroll är en bra investering för ett långt hundliv. Passa förstås också på att vaccinera och ställa hälsofrågor du undrat över.

8. Leka tafatt. Försök så långt det är möjligt att hitta hundpolare till din hund, och kan de inte vara lösa så bestäm träff i hundrastgården. Hundar älskar att leka tafatt med varandra och mår bra av det. Det är viktigt att hunden får utlopp för sin energi.

9. Träna vid rätt tillfälle. En lugn och positiv stämning och en hund som är ordentligt rastad, glad och motiverad är det bästa utgångsläget för ett träningspass.

10. Ge hunden tid. Tänk på att du själv är bättre än de flesta belöningar i hela världen. Stäng av mobilen, lägg allt annat åt sidan och visa hunden tydligt att ”Nu är det du och jag”.


Referens: http://www.harligahund.se/2014/11/20/10-ma-bra-tips-for-dig-och-din-hund/

5 tecken på att din hund älskar dig

Varma ömma blickar eller tokfnatt så fort du närmar dig. Hundar kan visa kärlek på många olika sätt. Här är fem tecken på att du betyder mer för din hund än att du är den som fixar maten. 

1. Kommer och hälsar vid dörren
En del hundar blir så glada så att de inte vet till sig när man kommer hem. Det är så kul att man tror att man skulle varit borta i ett år. Minst. Men en hund som lite stillsamt kommer och möter dig med en viftande svans är ett lika gott tecken som något på att du är välkommen hem.

 2. Tittar på dig med mjuka blicken
Det är lätt att få ögonkontakt med sin hund när det händer grejer, som när det är dags att gå ut, leka eller äta. Men sedan är det alla de där andra ögonblicken. När hundens blick liksom bara fastnar i ens egen och när den är alldeles avslappnad. När det känns som att den aldrig kommer att vika undan utan bara titta på mig. Den här blicken betyder mer än “jag ser dig”. Det upptäckte ett japanskt forskarteam, som fann att både vi och hundarna utsöndrar kärlekshormonet oxytocin när vi tittar på varandra.

3. Kommer för att mysa
Vill din hund komma och krypa in till dig även om det inte vankas mat eller godis? Jamen, då så. Det är ett tredje tecken på att kärleksbandet finns där.

4. Vill kunna se dig
Hon eller han vill sova. Och kan egentligen gör det var som helst i hemmet. Ändå väljer hen att lägga sig i närheten av dig. Bara för att du är där.

5. Försöker få dig att leka
Brukar din hund komma bärandes på leksaker för att ni ska leka lite ihop? Grattis, då är chansen stor att du har en glad hund som gillar dig. Har man en hund som inte vill leka – vare sig med andra hundar eller med sin ägare – kan det vara ett tecken på att hunden inte mår riktigt bra.



 Referens: http://www.harligahund.se/2015/10/20/5-tecken-pa-att-din-hund-alskar-dig/

Hundfakta - del 1

1. En valp har 28 tänder medan en vuxen hund har 42. Valptänderna tappas ungefär vid 4–6 månaders ålder.

 2. Hur ofta en hunds hjärta slår beror inte bara på hur uppspelt eller stressad den är utan också på ålder och storlek. En vuxen stor hund kan ha 70–100 hjärtslag per minut. En yngre hunds hjärta kan slå dubbelt så snabbt.

3. Vill du kolla hundens puls? Känn längst bak på magen.

4. Tror du att hunden har feber bara för att termometern visar på 39 grader? Då har du fel. Hundars normaltemp kan variera från 37,5 till 39 grader. Väldigt heta dagar kan den stiga ytterligare något, utan att räknas som sjukdom.

5. En vuxen hund behöver 12–18 timmars sömn per dygn. En valp ännu mycket mer. Även under vakentiden kan den behöva vila.

6. Alla hundraser har lika många skelettdelar, det vill säga 321 ben.

7. Dalmatinervalpar föds helt vita, prickarna kommer först efter ett par veckor.

8. En tik är dräktig i snitt cirka 63 dagar.

9. Hundar har samma typ av sömncykler som människor – det vill säga sömnen växlar mellan djupsömn och den lättare drömsömnen (REM-sömn).

10. Hundar har, till skillnad från människan, en särskild vävnad i ögat som gör att de har mycket bättre mörkerseende än oss. Vävnaden reflekterar ljus genom näthinnan, vilket förbättrar hundens syn i mörker.


Referens sida: http://www.harligahund.se/2015/09/29/visste-du-det-har-om-din-hund-10-spannande-fakta/

onsdag 22 juni 2016

Mitt problem och inte min hund...

Ja som ni läser på titeln så har jag åter igen påbörjat träningen, men denna gången är det JAG som behöver tränas och inte min hund. Som ni kanske har läst tidigare så har jag haft problem med hundmöten, möten med människor och allmänt på promenader. Jag börjar hitta lösningar på hur jag skall hantera mitt vilddjur men igen har det blivit att vi har fått gå tillbaka till ruta ett. Men denna gången är det inte bara min hund jag skall fokusera på utan även på vad jag gör för fel med min handling och beteende på promenaderna. Det är dags att gå till botten till problemen och analysera allt och inte bara min hund.

Så hur har jag tänkt mig med detta? Hur skall jag lägga upp denna träning?
Målet är ju helt klart satt och det är ju att vi skall kunna gå förbi en hund utan att han skall få utbrott och att jag lugnt och harmoniskt skall kunna kontrollera situationen utan att jag skall bli stel, nervös och stressad. Detta är ju som en berg och dalbana för oss. Ibland går det jätte bra och andra dagar går mindre bra. Men det är väl det som är det roliga med hundar att ingen dag är den andra lik och man får lära sig nya saker hela tiden.

Vad jag använder mig av idag är mycket belöning och godis. Jag måste helst ge ett stort avstånd mellan oss och andra hundar, vilket fungerar bättre. Undertiden så tränar jag sök genom att kasta godis på marken. Han har full koll på hunden ändå som går förbi, men han flåsar inte snabbt och han skäller inte och får utbrott. Under tiden som vi gör detta lär jag mig och att slappna av och fokusera på min hund och inte den andra. Jag kan ju även poängtera att min hund kan börja skälla även om vi har ett stort mellan rum mellan oss och dem andra hundarna. Men att avbryta hans beteende går lättare med detta avståndet.

Hur gör ni vid hundmöten? Vad tycker ni är ett bra sätt att träna sin hund och även en själv för att vara lugnare? Att bli arg går inte och att nonchalera den andra hunden går inte riktigt heller för oss just nu.

Hur jag lägger upp träningen för oss är ju annorlunda från dag till dag och på situationen. Jag tycker det är svårt att lägga upp en träning som denna, alla dagar har olika humör och varje dag är inte den andra lik. Svårt det här. Men just nu går vi långsamt fram och försöker få kontroll över mig själv och inte få mina stressade energier som jag lätt får.


Hundens 5 vanligaste sjukdomar



Att hundar blir sjuka ibland är ofrånkomligt. Därför är det bra att vara lite extra vaksam på symtomen. 
Här är de vanligaste sjukdomarna:


1.  Livmoderinflammation
Ha koll på: Variga, blodiga flytningar, nedsatt aptit, om hunden blir extra törstig och feber.

2.  Hudtumör
Ha koll på: Vårtor och fettknölar.

3.  Juvertumör
Ha koll på: Svullnad eller knöl på bukens undersida i juvervävnaden.

4.  Öroninflammation
Ha koll på: Om hunden hänger med huvudet och reagerar när du rör vid öronen. Titta efter missfärgat sekret och lukta i örat.  (Brunt öronvax kan tyda på jästsvampsinfektion, gult på bakterier.) Dålig lukt är också ett tecken.

5.  Traumatiska skador hud (skärsår, bitsår, slitsår, sticksår etc)
Ha koll på: Bölder och var. Rådgör med veterinär vid bitskador. Tänk på att även små sår kan ge upphov till stora skador.